Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 30 квітня 2013 р.

Підведення підсумків конкурсу «Бібліоняня»


23 квітня, в бібліотеці відбулося підведення підсумків конкурсу "Бібліоняня", який проходив на протязі місяця в загальноосвітніх школах № 95 та № 175 для учнів 5-6 класів. Головною метою конкурсу є розвиток читацьких та літературних здібностей школярів середніх класів на основі виразного голосного читання та складання казок з одного боку, а з іншого - виховання любові до молодших учнів.
В номінації «Склади казку…» серед переможців 1-го туру опинились учні обох шкіл. Членам журі було достатньо важко визначити переможця, адже кожна казка – своєрідний погляд на світ, ні з чим незрівнянне бачення людських стосунків, природи. Та все ж перемогли - Катерина Прокопенко (ЗОШ № 95), Катерина Зозуля (ЗОШ № 175), Вікторія Осипова (ЗОШ № 175) та наймолодший учасник – артистичний Захар Баранчиков.
Спілкування з літературою як мистецтвом, слова захоплення – природна потреба дитини в емоційних переживаннях. Голосне читання зараз переживає ренесанс і тому, обираючи сьогодні кращих казкарів, ми переслідуємо ще одну мету: використати їх можливості в роботі літнього читального залу для малечі, який запрацює з червня на подвір'ї бібліотеки.
В номінації «Голосне читання», за книгою Зірки Мензатюк «Київські казки», перемогу здобули Аліна Косінська (СШ № 95) та Станіслав Лагойла (СШ № 175).
Особливою окрасою заходу стала участь у ньому письменниці, координатора Всеукраїнського проекту «Додай читання» пані Євгенії Пірог, яка презентувала дітям Срібну книгу казок, створену їхніми ровесниками і розповіла про проект «Книжкова шпаківня». Пані Євгенія  (відома і улюблена дітлахами Казкарка Джінні) запросила усіх до участі у фестивалі «Дивокрай» (танцювальний флеш-моб в костюмах літературних героїв), який стартував 31 березня в Рівному, а в місті Києві відбудеться 18 травня.
А ще було прийняте рішення переслати кращі казки на сайті всеукраїнського соціально-орієнтованого проекту «Свято дитячих мрій» на сторіночці «Уроки казки». Більше фото є тут))

пʼятницю, 19 квітня 2013 р.

На "ВІТРИЛАх МРІЙ"!

Щиро дякуємо БЛОГУ ЧИТАЙБУМчик Обласної бібліотеки для дітей Житомирської обласної ради за вручення нагороди і, з радістю, приймаємо естафету "Вітрила мрій"!
За досить короткий час свого блогерського життя ми твердо переконалися: добрі мрії завжди справджуються! Наша мрія (і місія) - Підтримати всіх, хто отримує задоволення від читання і намагається вчитися все життя! Живемо так самі і закликаємо інших!
Тепер, на "Вітрилах мрій", які підхопили нас, бачимо: наша мета прямо по курсу! Мистецтво шкіпера і злагодженість команди допоможе нам тримати ніс за вітром, щоб наповнені були вітрила!
BIBLIO-NIVKI з радістю приймає умови нагороди:
1. У своєму блозі подякувати тому, хто Вас нагородив.
2. Цю нагороду потрібно передати 8 блогам, у яких менше 200 постійних читачів.
3. Зайти до них у блог і почесно нагородити у коментарях.
4. Відповісти на три мрійливих запитання.
5. Придумати свої три запитання для номінантів.
Наші відповіді ЧИТАЙБУМчику:
1. Яким буде бібліотекар майбутнього?
Достатньо освіченою людиною, яка легко орієнтується в інформаційному потоці, має здатність і бажання допомогти зорієнтуватись іншим. Культурною, доброю, веселою, відкритою до спілкування!..
2. Читач майбутнього - який він?
Звичайно той, який обожнює читати! Похід до бібліотеки для нього - завжди свято душі!
3. В чому є родзинка Вашого блогу?
Бажання мого серця було в тому, аби кожен з наших потенційних читачів, потрапивши до нас на сторіночку, не тільки став обізнаним про сьогодення бібліотеки, але й дуже сильно захотів змінити online-життя, на активну участь в побаченому й прочитаному! Така собі пересувна бібліотека зразка ХХІ сторіччя! Задля цього, ми навіть клонувалися))))
Передаємо естафету нагород "Вітрила МРІЙ" наступним блогам:
1. Методична служба публічних бібліотек Києва
2. Могилянська Бібліотекарка
3. БібліоБердичів
4. Книжкова шафа
5. Веб-спілкування, нетикет
6. Мандруємо книгою
7. Солом'янка
8. Бібліосвітлиця
Наші запитання нагородженим:
1. Інтернет - це добро чи зло? (по слідах Тотального диктанту за Д. Рубіною "Зло во благо или благо во зло?")
2. Як Ви вважаєте, чи скоро в бібліотеках України стане реальністю видача електронних книг через Інтернет?
3. Яким чином побудований у Вашій бібліотеці Рубрикатор для роботи в АІБС МАРК-SQL (якщо Ви працюєте в цій програмі) і чи потрібна, на Вашу думку, його уніфікація для публічних бібліотек?

четвер, 11 квітня 2013 р.

Декупаж яєць до Великодня

Сьогодні в бібліотеці відбувся черговий майстер-клас з декупажу, який проводить наша колега, бібліотекар бібліотеки ім. І. Котляревського, а до того ж чудова майстриня п. Вероніка Ярмоленко. Цього разу він був присвячений декупажу яєць до Великодня.
Позаду в постійних відвідувачок нашої "міні-декупажної школи" вже є придбана майстерність декупажу посуду, свічок, дерев'яних дощечок... Попереду - освоєння техніки декупажу сумочок та одягу... А все це разом - можливість радувати близьких ексклюзивними подарунками власного виготовлення.
Традиція ж фарбувати яйця до Великодня актуальна і сьогодні, але з роками люди стали більш креативно ставитись до, так званих, пасхальних атрибутів.
Зараз великодні яйця прикрашають не лише святковий стіл, але й інтер'єр.  При оздобленні великодніх яєць мало хто дотримується зараз суворих канонічних правил, але традиція дарувати один одному розмальовані яйця на Великдень й досі популярна в усьому світі. Декор із великодніх яєць своїми руками — це чудовий спосіб створити святковий настрій в домі і можливість проявити свої творчі здібності. 
Саме цією справою займалися сьогодні старанні учениці майстрині Вероніки Ярмоленко)
Дивіться і приєднуйтесь!)))))))

вівторок, 9 квітня 2013 р.

Коріння українського меценатства: княжна Гальшка Острозька

Я не слабка, не зломлена, о ні!
Ще б'ється сила у моєму слові.
Я ще горю в шаленому вогні
Життя, надії, віри і любові.
(Світлана Луцкова,
поема "Плач за рожевою птахою"
)
Відбулася друга зустріч в циклі культурологічних читань, які проводить в бібліотеці чудовий український художник і культуролог Юрій Нікітін. Цього разу присутнім стала ближче княжна Гальшка Іллівна (Єлизавета, Євдокія) Острозькаяку зачаровані сучасники називали найгарнішою жінкою XVI ст. 
Це про неї писав свого часу В. Соловйов: «Така краса народжується протягом століть, завойовує собі славу... і пам'ять про неї зберігається у нащадків...» 
Художник Ю. Нікітін глибоко досліджував життя цієї видатної жінки і сьогодні, під час   проведення історичного альманаху, поділився з товариством своїми надбаннями.

Читати далі

суботу, 6 квітня 2013 р.

Тотальний диктант в бібліотеці

Читальный зал библиотеки
сегодня принимал особенных гостей...
Сьогодні в бібліотеці відбулася щорічна освітня акція "Тотальний диктант" - добровільний диктант, який пройшов одночасно в 177 містах Росії та ще 34 країн світу. Київ вперше приймав участь в цій акції, тому ми особливо щасливі з того, що змогли долучитися до цього чудового дійства, головним девізом якого були слова "Писати грамотно - це модно!"
Участь в написанні диктанту взяли 27 осіб різного віку: від школярів до людей золотого віку. Текст для Тотального диктанту-2013 підготувала відома російська письменниця Діна Рубіна, яка написала есе на тему комунікацій в сучасному світі. Це роздум на тему: Інтернет - це зло чи благо?
Висловлюємо щиру подяку всім організаторам диктанту в Києві, особливо п. Євгенії Авілкіній, з якою ми співпрацювали весь час підготовки. Дякуємо також всіх, хто зголосився взяти участь в акції, перевірити свої знання російської граматики.
Окрема щиросердна подяка поетесі, автору-виконавцю п. Інні Труфановій, яка не тільки взяла участь в написанні диктанту, але й подарувала всім присутнім насолоду, виконавши декілька чудових пісень і романсів
Нагадуємо також всім учасникам, що підведення підсумків освітньої акції Тотальний диктант і вручення сертифікатів відбудеться в бібліотеці 15 квітня, о 16 годині
А тепер, без коментарів, пропонуємо Вам переглянути коротенький фотозвіт про те, як відбувалося це писемне свято Тотальної грамотності!
Участники Тотального диктанта -
любители русской словесности
Ознакомление с правилами
проведения диктанта




Читати далі