Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 27 січня 2014 р.

Життя і смерть в епоху Холокосту

Сьогодні міжнародний день пам'яті жертв Холокосту - масового знищення євреїв в роки Другої світової війни, і в цей день у нас відбувся вечір-пам'ять "Життя і смерть в епоху Холокосту".
В тій страшній кривавій війні - у Голокості - єврейський народ втратив 6 мільйонів своїх синів і дочок - третина єврейського населення планети, дві третини єврейського населення Європи, в тому числі півтора мільйона дітей, були жорстоко вбиті. Масові вбивства в епоху Холокосту на весь час змінили світ, в тому числі і Україну, залишивши глибокі шрами в історії та пам'яті.
За рішенням ГА ООН, прийнявшого історичну резолюцію № 60/7 "Пам'ять про Холокост" від 1 листопада 2005 р., приуроченою до річниці визволення радянськими військами 27 січня 1945 найстрашнішого фашистського концтабору - Освенцима. У резолюції, співавторами якої виступили 104 держави світу, в тому числі і Україна, підкреслюється, що "Холокост, призвів до винищування однієї третини єврейства і незліченними жертвами з числа представників інших меншин, завжди служитиме всім народам застереженням про небезпеки, які приховують в собі ненависть,
фанатизм, расизм і упередженість". Про це також сьогодні говорила координатор з питань Холокосту - Наталія Крижановська.

Особливе враження на учнів 9 класу СШ № 95 справив фільм про звірства табору Освенцим і виступ Олени Богуславської, мешканки району Нивки, чоловік якої пройшов пекло, будучи дитиною, у таборі смерті: "Печора", що знаходився у Вінницькій області.
Лейтмотивом заходу були слова: "Це ніколи і ніде не повинно повторитися!"

Немає коментарів:

Дописати коментар