Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 13 березня 2014 р.

Мандрівний народ на теренах України

Сьогодні у нас відбулась цікава зустріч з президентом Міжнародного Циганського Фонду  "Чіріклі" Юлією Кондур. Юлія розповідала про історію, традиції і життя ромів. Розмова і спілкування було напрочуд жвавим, а присутні із зацікавленням задавали питання та слухали відповіді на них.
Ще Юлія розповідала про те, що сьогодні у світі нараховується від 2-х до 5-ти мільйонів ромів. Їх можна зустріти в кожній країні, але переважно вони живуть у Європі. Упереджене ставлення до циган породило жорстокі переслідування, які тривали не одне століття. З деяких країн Європи їх виганяли, в інших країнах світу обертали на невільників. Після відміни рабства, в 1860-х роках, чимало циган перебралося до Західної Європи, Північної та Південної Америки.
А втім, де б цигани не опинялися, усюди вони зберігали унікальні традиції й мову і славилися своїми талантами. Зневага й приниження ромів, не завадили розвитку їхньої багатогранної творчості. Скажімо, в Іспанії переплетення елементів циганської та інших культур вилилось у музику й танець фламенко, а в Східній Європі цигани, запозичив тамтешні народні пісні, надали їм свого неповторного колориту. Пристрасні мотиви циганських мелодій вплинули навіть на творчість таких відомих класиків, як Бетховен, Брамс, Гайдн, ДворжакЛіст, Моцарт, Рахманінов, Россіні, Сарасате і Сен-Сенс.


Немає коментарів:

Дописати коментар