Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 10 червня 2014 р.

Геній сюрреалізму Сальвадор Далі

«Наш час - ера кретинів, ера споживання,
і я був би останнім ідіотом, 
якби не витрусив з кретинів цієї епохи все, 
що тільки можна»
(С. Далі)
Сьогодні в нашій бібліотеці відбулась зустріч читачів з відомим культурологом Юрієм Нікітіним, яка присвячена 110-ій річниці з дня народження Сальвадора Далі.Присутні здійснили захопливу віртуальну подорож до музею Сальвадора Далі. А під час бесіди-лекції Юрій Нікітін відкрив малознайомі широкому колу читачів сторінки життя і творчості видатного художника.
Сальвадор Далі - іспанський художник, який став одним з найвидатніших сюрреалістів ХХ століття, народився в Каталонії (Іспанія) 11 травня 1904 року.
Життя Майстра, що відображене в його картинах і автобіографічних книгах, демонструє всі трансформації, які відбулися в житті художника. За свої 85 років Сальвадор Далі пройшов шлях від страждаючого фобіями сором’язливого, егоїстичного хлопчика – до найскандальнішого художника, вигнаного навіть з «лівацького» гуртка колег-сюрреалітів.
«Не будь у мене ворогів, я не став би тим, ким став. Але, слава богу, ворогів вистачало», – говорив Сальвадор Далі.
Не перелічити всі його витівки, дивацтва і «викинуті номери». То він Пікассо в Іспанію запрошує своєрідно: «Пікассо іспанець - і я теж іспанець! Пікассо - геній, і я теж геній! Пікассо - комуніст, і я теж ні. То в золотому скафандрі і сидячи в прозорій сфері, вітає роззяв Нью-Йорка. То фільм збирається знімати, під назвою «Тачка у плоті» з Анною Маньяні в головній ролі, причому, за сценарієм героїня закохується в автомобіль.
Одним словом, геній сюрреалізму!.. Сюр в живописі, сюр в дизайні, в парфумерії, в моді, в кіно, в літературі, у людських стосунках...
Музою Сальвадора Далі була його дружина Олена Дьяконова, яку він називав просто Гала (в перекладі з французької мови   «свято»). Протягом 53 років Гала всіляко підтримувала безумства Далі, якими рухало марнославство. Після смерті дружини Сальвадор Далі прожив 7 років. Його серце перестало битися 23 січня 1989 року.
Сьогодні картини видатного сюрреаліста оцінюються в мільйони доларів США. Він був і залишається найбільш харизматичним і найвідвертішим художником в історії живопису.
Читачі нашої бібліотеки були щиро вдячні Юрію Нікітіну за цікаву, змістовну і майже фантастичну оповідь з історії життя «генія сюрреалізму…», а художник на знак подяки подарував бібліотеці «Острозький Кобзар», який був виданий Острозькою Академією, і де усі віршовані твори супроводжуються ілюстраціями Ю. Нікітіна.



Немає коментарів:

Дописати коментар