Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 22 травня 2014 р.

Яскраві враження учнів Code Club


Пропонуємо Вашій увазі репортаж з останнього в цьому навчальному році заняття Code Club.
В жовтні 2013 року у нас запрацював перший в Києві клуб, а згодом з’явилась нова група юних програмістів на чолі з волонтером Андрієм Кобиліним, який працює Web-розробником у фірмі «Innovex». 
Уміння кодувати – одна з визначальних рис нового покоління, як для попередніх поколінь – уміння читати й писати. Знання основ кодування розвиває логічне мислення і креативний підхід до вирішення завдань в будь-яких сферах.
Чого ж навчились учні 6-х класів мікрорайону, що особливо зацікавило, ми дізнались у них самих.
Своїми враженнями від першого року навчання поділився і тренер.
І хоч кращими програмістами у світі вважають осіб чоловічої статі, в нашому клубі пальму першості виборола дівчинка – Софія Пенчарська, та хлопчик – Лепський Олексій.





понеділок, 19 травня 2014 р.

Київ Костянтина Паустовського

Сьогодні, до Дня Києва, відбувся захід, учасники якого - педагоги-організатори середніх шкіл району, з глибокою зацікавленістю слухали розповідь киевознавця, Алли Михайлівни Бродецької, яка провела їх вулицями рідного нам Шевченківського району, по улюбленим місцям Костянтина Георгійовича  Паустовського та прочитала чудові рядки з його автобіографічної трилогії  "Повесть о жизни". 
Київ початку ХХ століття – місто, в якому пройшли дитинство і юність відомого письменника, Костянтина Паустовського, він знав тут кожну вулицю і всі прохідні двори.
В 1898 році сім’я Паустовських приїхала до Києва оселилася на вулиці Лютеранській, 33. Наступною адресою сім’ї була вулиця Фундуклеївська, 72. Серед адрес Паустовських – вулиця Святославська та Микільсько-Ботанічна 13, Підвальна, 9 та Баггавутівська, що на Лук’янівці, де жила бабуся Костянтина Паустовського. На розі бульвару Т. Шевченка і вулиці Володимирської знаходилась його Альма-Матер гімназія і університет св. Володимира.
Вулиця Нестерівська, будинок 33 – остання адреса Паустовського, потім він жив у Москві і Тарусі, а приїхавши в кінці 50-х років до Києва, Паустовський оселився в Будинку творчості в м. Ірпінь, де закінчив роботу над своєю автобіографічною трилогією «Повесть о жизни» - одним з головних героїв якого є наше рідне місто.


четвер, 15 травня 2014 р.

Знайомтесь: кращі європейські команди



До Дня Європи було організовано захід про європейські футбольні клуби, запрошеними були учні 8 класу, школи № 175, вихованці футбольної Академії "Динамо" Київ. 
Учасники заходу переглянули відеоролики з кращими голами сезону Ліги Чемпіонів 2013/2014 р., прийняли участь у вікторині на футбольну тему. Найкращим знавцем став Максим Захаров. Зацікавили присутніх і короткі біографії про зірок світового футболу Ліонеля Мессі, Кріштіану Роналду та огляд книги «Зірки світового футболу», який провели працівники бібліотеки. Особливе пожвавлення викликала поява ведучої (співробітниці нашої бібліотеки і активної вболівальниці футболу) у футболці Барселони «Мessi» №10.
І напевно, це символічно, що даний захід був проведений 14 травня, а 13 травня день
заснування футбольного клубу «Динамо» Київ.
Лідерство у футболі з самого початку належало Європі, а саме – англійцям. Вони є його родоначальниками. А потім в кінці ХІХ століття футбол почав завойовувати Європу. Так найстаріший клуб Італії створений в 1893 році, а мадридський «Реал» в 1902 р. З 1904 року з ініціативи Бельгії, Швейцарії, Данії та Нідерландів була створена ФІФА, Британія вступила до неї тільки в 1946 р. Європейський футбольний союз був створений в 1954 році і зараз до УЄФА входять 54 національні федерації. Україна член УЄФА з 1992 року.
На сьогодні найсильнішими збірними Європи вважаються: збірна Іспанії, Англії, Італії, та Німеччини.

понеділок, 12 травня 2014 р.

Актуально до виборів!

Всі ми, громадяни України, готуємось взяти участь у виборах Президента України.
Зважаючи на вкрай тяжкі обставини, в яких опинилась наша держава через зовнішню агресію, а також, з огляду на велику кількість біженців та переселенців, спричинену агресором, особливої актуальності набуває ЧИТАТИ ДАЛІ