Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 27 червня 2014 р.

Альманах «Чарівний квітковий бал»

«В історії квітів – частина історії людства»
На землі ростуть десятки тисяч видів рослин. Але у людей, особливе, благоговійне ставлення до квітів. Ще за три тисячі років до нашої ери, садівники Єгипту та Сирії розводили троянди, маки, конвалії. Коли в XX столітті була відкрита гробниця єгипетського фараона Тутанхамона, археологи побачили багато коштовностей, що прикрашали мумію. Але поверх усіх прикрас лежав скромний букет зів’ялих польових квітів. Не золото, не прикраси, а квіти були останнім знаком кохання молодої вдови до коханого чоловіка.
Квіти завжди відігравали важливу роль в житті всіх народів. Вони були чарівними і цілющими ліками, охоронцями домашнього вогнища.
А скільки пов’зано з ними оповідей і цікавих легенд! З деякими з них познайомила учасників заходу, учнів пришкільного табору СШ № 95, бібліотекар Ольга Петренко. Лише про одну конвалію існує чимало легенд. Так, за християнською легендою вона походить зі сліз Пресвятої Богородиці, котрі вона пролила, стоячи біля хреста розіп’ятого сина.
В українському фольклорі існує поетична легенда про те, як срібні дзвіночки конвалії з’явилися зі щасливого сміху лісової русалки – Мавки
Діти із великим задоволенням взяли участь у чарівному балі квітів та дізналися багато цікавої і корисної інформації. А свої знання про прекрасне квіткове царством продемонстрували під час вікторини «Хоровод квітів», в якій вели себе дуже жваво і активно. Перемогу у вікторині, звичайно, отримала дружба.

середу, 25 червня 2014 р.

Диво на полотні

Вишивка – це багатогранне явище Української культури. Вона є одним із найулюбленіших і найпоширеніших видів рукоділля. З давніх-давен на Русі всі жінки володіли цим мистецтвом. Вишивка була нерозривно пов’язана із стародавніми звичаями та обрядами українського селянства. За допомогою голки та різнобарвних ниток українські жінки перетворювали просту тканину на неперевершений витвір мистецтва.
Мистецтво вишивання має багатовікову історію. Воно передавалось з покоління в покоління, відпрацьовувались й поліпшувались узори й кольорова гама, створювались зразки вишивки з характерними національними рисами.
Кожен регіон України має свою багатогранність в мистецтві художньої вишивки, свою чарівність. Мистецтво народної вишивки кожного із регіонів України – це складова єдиної культури нашої Батьківщини, перед якою стоїть висока мета сформувати громадянина, як частину великого національного “Я”.
Напередодні Дня Конституції в нашій бібліотеці була організована міні-виставка вишитих картин-ікон майстрині Галини Демчик.


Читати далі

пʼятницю, 13 червня 2014 р.

Канікули! Нам сумувати ніколи!

Літо-літечко! Літо приносить красу, тепло і радість.Така благодать на землі, коли приходить чарівне літо. Це чудова пора року! Хочеться, щоб вона ніколи не закінчувалась, адже так тепло, сонячно і гарно! Та, навіть, не просто гарно, а чудово і казково!
Промені яскравого сонечка зігрівають навколишній світ, манить і кличе до себе річка і озеро, аромат різнотрав’я і дерев, які гойдаються десь під самим небом, а кожна ягідка додає радість і задоволення. Ось такий він, казковий і дивовижний світ, у якому випало щастя нам жити!
Змінює свою окрасу світ - змінюється і бібліотека. Якщо на протязі року гріємося і трі-і-ішечки замерзаємо (ну зовсім трі-і-і-ішечки), то влітку прохолода і свіжість не просто не заважають, а приваблюють й додають наснаги і творчості.
Канікули - це гаряча пора для бібліотекарів, адже в цей період дітей не лише активно
обслуговують книгою, а й організовують для них цікаве і змістовне дозвілля.
Щочетверга до нас приходять дітлахи, учні 1-2 класів з пришкільного табору СШ № 95. Вже кілька літніх сезонів наша книгозбірня практикує таку форму роботи як відеосалон "Країна Мультляндія".
А для старших мешканців пришкільного табору проводяться майстер-класи від Вероніки Ярмоленко "Чудові речі власноруч" , на яких можна навчитися виготовляти оригінальні браслети з бісеру своїми руками.




вівторок, 10 червня 2014 р.

Геній сюрреалізму Сальвадор Далі

«Наш час - ера кретинів, ера споживання,
і я був би останнім ідіотом, 
якби не витрусив з кретинів цієї епохи все, 
що тільки можна»
(С. Далі)
Сьогодні в нашій бібліотеці відбулась зустріч читачів з відомим культурологом Юрієм Нікітіним, яка присвячена 110-ій річниці з дня народження Сальвадора Далі.Присутні здійснили захопливу віртуальну подорож до музею Сальвадора Далі. А під час бесіди-лекції Юрій Нікітін відкрив малознайомі широкому колу читачів сторінки життя і творчості видатного художника.
Сальвадор Далі - іспанський художник, який став одним з найвидатніших сюрреалістів ХХ століття, народився в Каталонії (Іспанія) 11 травня 1904 року.
Життя Майстра, що відображене в його картинах і автобіографічних книгах, демонструє всі трансформації, які відбулися в житті художника. За свої 85 років Сальвадор Далі пройшов шлях від страждаючого фобіями сором’язливого, егоїстичного хлопчика – до найскандальнішого художника, вигнаного навіть з «лівацького» гуртка колег-сюрреалітів.
«Не будь у мене ворогів, я не став би тим, ким став. Але, слава богу, ворогів вистачало», – говорив Сальвадор Далі.
Не перелічити всі його витівки, дивацтва і «викинуті номери». То він Пікассо в Іспанію запрошує своєрідно: «Пікассо іспанець - і я теж іспанець! Пікассо - геній, і я теж геній! Пікассо - комуніст, і я теж ні. То в золотому скафандрі і сидячи в прозорій сфері, вітає роззяв Нью-Йорка. То фільм збирається знімати, під назвою «Тачка у плоті» з Анною Маньяні в головній ролі, причому, за сценарієм героїня закохується в автомобіль.
Одним словом, геній сюрреалізму!.. Сюр в живописі, сюр в дизайні, в парфумерії, в моді, в кіно, в літературі, у людських стосунках...
Музою Сальвадора Далі була його дружина Олена Дьяконова, яку він називав просто Гала (в перекладі з французької мови   «свято»). Протягом 53 років Гала всіляко підтримувала безумства Далі, якими рухало марнославство. Після смерті дружини Сальвадор Далі прожив 7 років. Його серце перестало битися 23 січня 1989 року.
Сьогодні картини видатного сюрреаліста оцінюються в мільйони доларів США. Він був і залишається найбільш харизматичним і найвідвертішим художником в історії живопису.
Читачі нашої бібліотеки були щиро вдячні Юрію Нікітіну за цікаву, змістовну і майже фантастичну оповідь з історії життя «генія сюрреалізму…», а художник на знак подяки подарував бібліотеці «Острозький Кобзар», який був виданий Острозькою Академією, і де усі віршовані твори супроводжуються ілюстраціями Ю. Нікітіна.



четвер, 5 червня 2014 р.

Літературний калейдоскоп «Подорож до Країни Казок»

«Духовне життя дитини повноцінне
лише тоді, коли вона живе у світі гри,
казки, музики, фантазії і творчості.
Без цього, вона засушена квітка»
В. Сухомлинський

Всім відомо, що казка – це незвичайний і захопливий світ пригод. Казки навчають нас мудрості, чуйності, сміливості та доброти. А живуть всі казки, звичайно ж, у Країні Казок. 
Ми запросили юних мандрівників вирушити у подорож до цієї казкової країни.
Але наші сміливці відразу зіткнулися з перешкодою, адже щоб знайти цю країну у Казковому океані потрібна карта. А її зашифрувала у кросворді Баба-Яга.
Отож, саме з розгадування кросворду за мотивами відомих казок і розпочався захід. 
Діти з величезним захопленням здійснили подорож у казковий світ, допомогли загубленим речам знайти своє місце в казках, а також хором розгадували загадки.
Враховуючи те, що захід проходив в переддень дня народження О. С. Пушкіна була проведена гра-вікторина за казками Пушкіна. Переможцем якої, став Ковальов Олексій.
Захід закінчився, але перемогти в змаганні допоміг не щасливий випадок, а знання та дружба!