Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 22 квітня 2015 р.

Новоцвіт українського апостольства - Григорій Савич Сковорода

Решетинський, В. М., Стадниченко, В. Я.
    Учитель з Назарета і учень із Чорнух : роздуми над книгою, 

яку носив в подорожній сумці Григорій Сковорода /
Валерій Миколайович Решетинський, Володимир Якович
Стадниченко. - К.: Криниця, 2014. - 128 с., іл.
Чергова зустріч з циклу "Духовні світочі України" була присвячена Григорію Сковороді. Провів її, як завжди, віце-президент Всеукраїнської громадської організації Всеукраїнська християнська асамблея Сергій Геннадійович Убогов, який, від імені авторів, подарував бібліотеці книгу про великого просвітителя.

Є постаті, що живуть поза часом. Є імена, що стали ототожнюватись з вершинними духовними прозріннями. Серед них - ім'я Григорія Сковороди, який, як це загально визнано, – є найцікавішою постаттю історії українського духу, одним з найбільших і найзагадковіших християнських філософів світу. Сьогодні важко навіть перерахувати, скільки з’явилося, по всіх усюдах, великих та малих праць про Сковороду.


До яких би жанрів не вдавався Сковорода, він завжди постає перед нами філософом, бо його думка повсякчас лине за границю видимого світу. У своїх творах він на манір Платона учив про дві природи всього, що існує: видиму й невидиму. 

Окрім ідеї двох природ, Сковорода часто говорив і про «три світи»: Бог об’явив себе в природі, людині та Святому Письмі, тобто природа, людське серце та Біблія є трьома «книгами-світами», читаючи які, людина гідна пізнати єство речей. Звідси випливає й славетне гасло Сковороди: «Пізнай себе!»


Нині ми все більше й глибше пізнаємо життя і творчість провісника української нації Григорія Сковороди, вчитуємося в його філософські трактати, розгадуємо мудрість. При цьому ми лише згадуємо, але ще рідше розгортаємо книгу, яку філософ Сковорода зажди мав у своїй подорожній сумці, постійну супутницю по мандрівному життю - вічну книгу Біблію.

Відповідь простого викладача Харківського колегіуму Григорія Сковороди Білгородському єпископу фактично виражає кредо його життя:
"Сковорода визначає чернецтво в житті незажерливому, при малому достатку, повстримності, позбавленні всього непотрібного, для того щоб набути найпотрібніше, в запереченні всіх забаганок, щоб зберегти себе самого в цілісності, в приборканні самолюбства, щоб краще виконувати заповідь любові до ближнього, в шуканні слави Божої, а не слави людської".
Пропонуємо Вам переглянути фільм про Григорія Сковору, знятий в рамках проекту українського телебачення "Великі українці".

 

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар