Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 23 червня 2015 р.

Фітнес для мозку

Розгадуванням кросвордів захоплюється велика кількість людей. Це одна з найбільш розповсюджених інтелектуальних ігор. Точних даних з приводу того, коли вона з’явилась немає, але існує думка, що це було саме в 19 ст. 

Історія кросворду налічує близько ста років, а версії його виникнення, на сьогоднішній день, дуже суперечливі. Хоча можливо, що його історія набагато давніша, просто на неї звернули увагу лише тоді, коли кросворд став популярний у всьому світі. Згодом у багатьох націй виникло бажання вступити в суперечку з приводу приналежності пальми першості цього геніального винаходу.

Так, три країни - Великобританія, Сполучені Штати Америки та Південно-Африканська Республіка - оскаржують нині право називатися батьківщиною кросворду. А жителі туманного Альбіону вважають, що перший кросворд з'явився в Англії. На їхню думку, перші кросворди друкувалися вже в середині 19 століття в лондонській газеті "Таймс", а першим автором гри був Майкл Девіс.

Російською мовою перший кросворд було складено у 1925 році російським письменником-емігрантом Володимиром Набоковим, який жив тоді в Німеччині. Він і ввів термін «крестословиця». В СРСР перший кросворд був надрукований в журналі «Огонек» у 1929 році, а нині їх можна знайти в багатьох друкованих виданнях.

Наш кросворд був пов’язаний з історичним періодом «Київська Русь», а переможець визначався за швидкістю розгадування. Умови конкурсу дозволяли кросвордистам при роботі використовувати довідкові видання та книги, представлені на виставці.

В змаганні взяли участь 7 осіб, які активно боролись за перемогу. Першим, хто завершив «мозковий штурм» стала Вікторія Гордюга, яка в подарунок отримала ілюстровану енциклопедію визначних людей. Друге місце посів наш гість, викладач університету з Маріуполя – Роман Шаров

А завершився захід виступом самодіяльного фокусника «Університету третього віку» Максима Прокоповича.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар