Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 27 квітня 2016 р.

Чи можна любити Київ, не знаючи його?

Бібліотека продовжує цикл заходів, присвячених Дню Києва, для різних вікових категорій читачів. Нам дуже сподобалась назва радіопередачі, яку ми і винесли в назву заходу. 

Найпершим запитанням до дітей було: в якому місті, районі ми живемо? Отримавши відповідь, ведуча запитала про місцевість, де ми знаходимось, її назву «Нивки». Як ця місцевість виникла не знав майже ніхто, тому з цього і розпочали захід.

До революції 1917 року на місці сучасних Нивок були розташовані кілька хуторів. Інша частина сучасного масиву належала воєнному відомству – тут були табори і стрільбища.

Своїм походженням назва «Нивки», скоріш за все, завдячує двом заможним селянам із села Біличі (нині район столиці) братам Семену й Віктору Фузикам. Вони відіграли значну роль у забудові західних передмісць Києва і заснували на території сучасних Нивок хутір під назвою Фузиківка.

Та вже з 1870-х років у документах починають згадуватися на цьому місці млини на греблі річки Нивка, ферма «Нивка» й однойменна дача, яка здається в оренду. 

З часом район розвивався: з’явилося трамвайне депо, електропідстанція, відкрився розсадник садівництва синів Вільгельма Крістера, а також розважальний парк «Нивки» з рестораном «Ельдорадо». Назва «Нивки» розповсюдилася на найближчу територію, де на той час були ще кілька хуторів – Васильчики, Волейків, Дегтярі.

Але який же захід для дітей без гри. Юні мандрівники розділившись на команди, збирали пазли: «Засновники Києва», «Золоті ворота», «Київські каштани».

А для того, щоб краще запам’ятали сьогоднішній захід та розповіли про нього батькам – отримали домашнє завдання (розмалювати герб Києва, герб Шевченківського району і запросити своїх батьків на прогулянку по відомим місцям рідного краю).

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар