Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 9 червня 2016 р.

Чюрльоніс Мікалоюс – музика живопису

Новий сезон роботи літнього кіноклубу розпочато!

В рамках проекту «Україна-Литва» у стінах книгозбірні відбувся захід присвячений відомому литовському художнику, класику литовської національної музики Мікалоюсу Константінасу Чюрльонісу.

Ця людина безсумнівно відноситься до найоригінальніших майстрів 20 ст. А в світовому живописі його картини займають особливе місце, адже їх не можливо трактувати однозначно.
Ромен Роллан назвав його «Христофором Колумбом нового духовного континенту». Як композитор, він створив перші твори національної симфонічної музики. 

Доля Чюрльоніса дуже близька до долі Михайла Врубеля. Твори цих двох талановитих людей були не тільки не  зрозумілі для глядача, але й засуджувались. Ні одна з  картин Чюрльоніса не була продана в музеї, він лише дарував їх своїм друзям. Не судилося йому також почути жодного разу виконання свої симфоній.

"Створення світу Х"
Смерть стала другим його народженням, визнанням унікального таланту художника. В той же рік відкрилась виставка його робіт в Петербурзі, потім картини експонувались у Лондоні. Після цього почався швидкий шлях до визнання. 

Як сказав відомий литовський поет Е. Межелайтис: «Чюрлені – це все разом: і музика, і фарби, і поезія». Але головне в ньому – це думка. 

Про це та багато іншого дізнались глядачі відеоклубу під час перегляду картини «Очарованный странник». А особливе захоплення глядачів викликали роботи митця: цикл картин «Створення світу» та гімн Всесвіту «Сонячний цикл».

Запрошуємо на перегляди цікавих фільмів до улюбленої бібліотеки!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар