Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 15 червня 2016 р.

Дивовижна мозаїка власноруч

Більше фото ТУТ
«Мозаїка» - назва походить від латинського слова musivum і перекладається як «присвячений музам» (чарівним істотам, що надихають на творчість). Це візерунок викладений на різних поверхнях (стінах, підлозі, стелі).

Мозаїка зародилася ще на Стародавньому Сході, з творінь майстрів до нас дійшли чудові перські скриньки.

В Античну Епоху, під впливом давньосхідних зразків, мозаїка виконувалася кольоровою галькою на підлогах. Свого розквіту досягла за часів Римської імперії, нею викладалися стіни і підлоги вілл, палаців, терми (суспільні лазні), з матеріалів у цей період застосовувалися композиції з кольорових каменів і смальти.

Найвизначніші творіння цієї епохи, що збереглися - це мозаїки із зображенням Помпеї.

Найдавніші мозаїки України прикрашають Софійський собор у Києві. В різні часи для мозаїк використовували різні матеріали: дрібні камінці й гальку. Згодом люди винайшли смальту – невеличкі пластинки непрозорого кольорового скла. 

Вони віками не втрачають своїх барв, тому давні зображення збереглися до наших днів неушкодженими. Тож маємо змогу бачити мозаїки такими, якими їх створили митці багато століть тому. 

Сучасні мозаїки створюють з найрізноманітніших матеріалів. Навіть те, що часто викидають на смітник, можна використати для створення справжніх шедеврів. Це старі журнали, листівки, уламки керамічного посуду, кольорові скельця і навіть пластикові пляшки. 

Майкл Свірі для створення своєї картини «Пляжний патруль» використав звичайний обгортковий папір. 

Завітавши до улюбленої бібліотеки, діти спробували скласти власну мозаїку, використавши доступні матеріали. І почалося диво-творіння з пластикових пляшок та пластиліну. Полотнами для картин юних митців стали коробки з-під дисків. А що вийшло – дивіться.

Зауваги для батьків:

Залучайте до збирання пластикових пляшок усіх знайомих – матимете багату палітру для створення мозаїки, а можливо, зацікавлених прихильників та помічників. Для малюків, нарізайте пластик великими квадратиками. 

До речі, нарізання потребує чималих фізичних зусиль, тож звертайтеся по допомогу до чоловіків. Спільна творчість гуртує родину!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар