Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 7 липня 2016 р.

Клод Моне - вічно в пошуку неможливого

Відвідувачі літнього кіноклубу сьогодні мали змогу переглянути захопливий фільм про одного із улюблених героїв французького живопису. Так, саме героя, адже його ім’я пов’язане з мужньою боротьбою імпресіоністів за визнання в 70-х роках минулого століття.

Всю свою творчість Клод Моне присвятив пейзажному живопису, знаходячи для кожного образу нове неповторне звучання. Говорячи про свої роботи, Моне підкреслював: «Я намагався зробити неможливе – намалювати саме світло».

Після довгих років бідності та невизнання, коли художник намагався продати 25 картин за 500 франків, в кінці 19 ст. приходить нарешті довгоочікуваний успіх. Колекціонери купують його картини, ціна їх сягає від 15 до 40 тис. франків. Одна за другою проходять його виставки, але ставши всесвітньо відомим Клод Моне замикається в стінах свого будинку – садиби Живерні, де він створив ще один шедевр мистецтва – чудовий сад.

Клод Моне завжди любив квіти і завжди їх малював. Оселившись в 1883 році в селі Живерні, день за днем (майже половину свого життя – 43 роки!) Моне створював сад. Спочатку – Нормандський, а потім – дивовижний водний сад.

Частина біля будинку, – верхній, або квітковий сад, – була влаштована на місці городу. «Садиба в Нормандії», витримана в традиційному французькому стилі. Центральна алея прикрашена залізними арками, за якими підіймаються виткі троянди. Сад розділено на клумби, де квіти різні за висотою створюють об’єм.

Клод Моне «Клумба з ірисами в саду»
Через десять років після свого приїзду в Живерні Моне купив ділянку землі по сусідству зі своїм маєтком по інший бік залізниці. Він перетворив її на ставок «з водними рослинами заради розваги та відпочинку для очей, а також в сюжет для малювання». При плануванні водного саду Моне радився з японським садівником, який гостював в Живерні.

У 1895 році Моне будує знаменитий японський місток, який ніби перекочував у сад з гравюри Хокусая.

Клод Моне  «Латаття і японський місток»
Після смерті Моне в 1926 році його син Мішель успадкував будинок і сад в Живерні. На жаль, після Другої світової війни садиба в Живерні прийшла в занепад. Але у 1966 Мішель Моне передав садибу Академії витончених мистецтв, яка ухвалила рішення відновити сад. 

З маленьких шматочків, розкиданих по світу: ескізів, фотографій, бланків замовлень, які робив Моне, нарисів журналістів, - знову спробували створити цілісну картину. Майже десять років треба було, щоб повернути будинку і саду його колишню красу.

Клод Моне, займає третю сходинку в рейтингу найдорожчих художників світу за підсумками відкритих аукціонних продажів на лютий 2015 року. Аукціонна вартість його 300 робіт, що входять в 10000 найдорожчих творів образотворчого мистецтва в світі, становить 2106,080 млн. $. Середня вартість робіт Моне 7,020 млн. $.

Робота літнього кіноклубу триває...

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар