Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 28 вересня 2016 р.

Бабин Яр – уроки трагедії

«Перед Бабиним Яром летять журавлі
вересневе ридання.
Понад Бабиним Яром летять журавлі
як надія остання…»
29 вересня 75 років з найвеличнішої трагедії ХХ століття – розстрілів в Бабиному Яру. Розстріли, які продовжувалися 2 роки. За цій час було знищено десятки тисяч людей різних національностей: євреї, роми, українці, росіяни, військовополонені, борці за незалежність України.

Все почалося 29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві. За два дні вбили понад 30 тисяч євреїв, не враховуючи дітей – їх розстрілювали без ліку.


Частину ромів також розстріляли в перші дні окупації, було їх більше 100 осіб. А 12 кибиток з циганами розстріляли вже перед визволенням Києва. Тут були вбиті біля 100 матросів Дніпровської флотилії, а також 600 учасників ОУН, що виступали за незалежність України, в тому числі поетеса Олена Теліга.

Довгі роки тоталітарної системи замовчувалась трагедія Бабиного Яру. Майже 30 років чекав свого часу пам’ятник жертвам трагедії. 

Віктор Некрасов, Анатолій Кузнецов, Іван Дзюба – вони були першими, хто насмілився сказати правду про ті страшні події.

У вересні 2001р. до 60-річчя трагедії на місці фактичного розстрілу євреїв 29-30 вересня 1941р., встановили пам’ятник розстріляним дітям, число яких досягає 25 тисяч.

У зв’язку з 75-річчям трагедії у Бабиному Яру зараз тривають роботи по впорядкуванню Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» та облаштування паркових Алей Праведників – людей, які ризикуючи своїм життям рятували осіб єврейської національності від фашистського геноциду та Алеї Мучеників. 

Передбачено перенесення пам’ятного знаку розстріляним дітям, встановлення декоративної композиції пам’яті розстріляних ромів та ремонтні роботи на пам’ятному знаку «Менора».

Про це, та багато інших фактів розповіла під час заходу ліцеїстам кадетського корпусу керівник проекту фонду «ХОЛОКОСТ» Наталія Крижанівська.

А працівники бібліотека підготували книжково-ілюстративну виставку «Бабин Яр. Трагедія. Історія. Пам’ять» та надали інформацію учасникам заходу про можливості безкоштовного відвідання показів документальних фільмів про Голокост і зустрічі там з відомими істориками та представниками посольств країни, де були зняті фільми. 

Також кадети дізнались, що в рамках Програми Меморіальних Днів в кінотеатрі «Сінема Сіті» відбудеться кінофестиваль «Фільми лауреати премії «Оскар» цієї тематики.

В кінці заходу учасники прослухали історію написання поеми Є. Євтушенка «Бабий Яр» , а також саму поему, яка не могла залишити нікого байдужим.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар