Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Бабусі в мережі

«Вік живи – вік навчайся» – кілька тисяч пенсіонерів в Києві слідують цьому принципу: вивчають комп’ютер, іноземні мови, дизайн, психологію та інше в Університеті третього віку.

В Києві перший такий Університет був створений в 2009 році. Ректором і керівником проекту є Жанна Саврилова, активіст громадського руху «Кияни передусім».

Більшість факультетів, а їх сьогодні 15, працюють на базі бібліотек та СШ, адже навчання безкоштовне та і викладають волонтери-професіонали від Університету.

Сьогодні ми хочемо розповісти про комп’ютерну школу пенсіонера-користувача «Інтернет – світ нових можливостей», яка працює при нашій бібліотеці. Її веде на волонтерських засадах, ось уже 3 роки, бібліотекар Тетяна Ковінська. Вона підготувала до роботи в соціальних мережах 108 осіб. Це люди, яким за 60, а об’єднує їх бажання навчитися працювати на комп’ютері, в Інтернеті. 

Навчальний план включає десять занять. Студенти створюють електронну скриньку, яка дає змогу спілкуватись з друзями та рідними, вивчають правила мережевого етикету, види соціальних мереж і роботу з ними. Їх особливо цікавить як замовити послугу через Інтернет, сплатити комуналку, правильно подати оголошення. Саме цим темам присвячено кілька практичних занять.

В листопаді 2016 року ми вирішили провести конкурс серед наших студентів «Як добре я знаю ІНЕТ». За умовами конкурсу учасникам необхідно було скласти листівку про Інтернет (текст і фото) та надіслати її на електронну пошту нашої бібліотеки. Далі – голосування на блозі бібліотеки, де читачі блогу обирали найкращу роботу. А сьогодні в стінах бібліотеки відбулося визначення переможців та вручення призів учасникам.

І хоч у конкурсі взяли участь всього 6 осіб, бібліотека глибоко вдячна кожному з них, адже найстаршій учасниці 82 роки. Це – Ольга Петрівна Круковська – майстриня зі створення картин з пуху, студентка Університету третього віку. 

Слід сказати, що вік всіх учасників конкурсу «перевалив» за 65, але вони зробили цей крок і сказали собі і нам «Я можу!».

В конкурсі листівок перемогу отримала Надія Олексіївна Полєнова – геодезист-картограф за фахом, дружина військового. В конкурсній роботі вона розповідає як здивувалися онуки її навикам роботи в Інтернеті.

Розпочався захід переглядом сюжету «Коротка історія Інтернету». Після – коротке обговорення «Що мені дало навчання», перегляд найновішого сайту «Видатні дерева Києва». А на закінчення – нагородження переможця та вручення призів усім учасникам конкурсу.

Робота-переможець
І на сам кінець, в підтвердження соціальної функції бібліотеки, хочеться навести слова ректора Університету третього віку Ж. Саврилової

«Університет третього віку» – це своєрідна панацея від депресії, замкнутості в своїх проблемах. Студенти поспішають на заняття, як на побачення, адже завдяки Університету вони розуміють: життя ще має безліч перспектив, не дивлячись на те, що вони вже на пенсії. Крім цього, тренування пам’яті, розширення світогляду, а головне – приємне спілкування є запорукою душевної молодості та доброго самопочуття!».


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар