Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 22 листопада 2016 р.

Пенсія 2017: що нового?

Питання пенсійного забезпечення стосується кожної української сім’ї, тому в нашій книгозбірні було проведено круглий стіл з представниками Пенсійного фонду Шевченківського району м. Києва та мешканцями мікрорайону Нивки.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія в Україні дорівнює 1745 грн. Але у переважної більшості - 12,3 млн чол. - пенсія нижча середньої. Як підрахувала Держслужба статистики, серед усіх пенсіонерів пенсію за віком отримують 9 млн, решта 3,3 млн - це пенсіонери по інвалідності, яких підвищення не торкнеться.


З 9 млн чоловік, що знаходяться на заслуженому відпочинку, 7,4 млн (80%) отримують до 1500 грн. У тому числі 400 тис. чоловік (4,4%) мають так звані «соціальні» пенсії в 949 грн (їх платять тим, хто не заробив мінімальний стаж в 15 років). 

Ще 1 млн осіб (11,5%) отримують до 3000 грн і 0,59 млн осіб - від 3 до 10 тис. грн. Пенсії більш 10 тис. грн мають 15,5 тис. чол. (0,17% від загального числа), в основному це колишні судді, прокурори, народні депутати, льотчики-випробувачі.

Віце-прем’єр Павло Розенко говорить, що в 2017 році вирішено осучаснити пенсії, останній раз це робилося в 2012 році.

Головні спеціалісти Пенсійного фонду Шевченківського району м. Києва Дерюгіна О. В. та Раянок Я. О. відповіли на багато нагальних питань: Як буде проходити перерахунок? Хто матиме на нього право? Які є види пенсії і порядок їх призначення; Порядок формування страхового стажу, що впливає на майбутній розмір пенсії; Добровільне страхування у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування України.

Торкнулися також теми системи обслуговування громадян в пенсійному фонді України та Електронного сервісу веб-порталу Пенсійного фонду України. Зацікавило присутніх питання порядку оподаткування пенсії працюючих пенсіонерів.

Бібліотекарі доповнили захід оглядом газети «Пенсійний кур’єр» за ІІ половину 2016 року, яку з цікавістю переглянули учасники круглого столу.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар