Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 19 грудня 2016 р.

Феномен духу: зустріч з відомим паралімпійцем Олексієм Фединою

На зустріч з дітьми, які мають обмежені можливості, в тому числі вади зору, завітав неодноразовий паралімпійський чемпіон з плавання брасом – Олексій Федина.

Олексій Федина –  український плавець, п'ятиразовий чемпіон та восьмиразовий призер літніх Паралімпійських ігор. Крім цього, він також заслужений майстер спорту України, який нагороджений орденом "За заслуги" І, ІІ та ІІІ ст.

Олімпійський рух інвалідів – складова сучасного Олімпійського руху, що об’єднує організації, спортсменів та інших осіб, зокрема людей з особливими потребами. 

Базуючись на гуманістичних ідеалах, що закладені у Олімпізмі, Олімпійський рух інвалідів є одним з масштабних соціальних явищ сьогодення. 

У ньому реалізується право кожної особи на заняття спортом та участь у розбудові кращого світу засобами спорту, без дискримінації, на основі взаєморозуміння, дружби, солідарності та чесної гри.

Завідуюча бібліотеки Л. Пескіна розпочала захід розповіддю про початок паралімпійського руху, який пов’язують з ім’ям англійського нейрохірурга Людвіга Гуттмана.

Перші змагання спортсменів-інвалідів пройшли в 1948 році, і з тих пір світ параспорту вельми змінився.

Перемоги паралімпійців починалися з реабілітації солдатів Великобританії, поранених на фронтах Другої світової. Експеремент нейрохірурга Людвіга Гуттмана почав ланцюг подій, яка змінила не тільки медицину і реабілітаційну практику людей з важкими травмами , а й долі багатьох людей світу.

Перші змагання спортсменів госпіталю провели в рік лондонської Олімпіади-1948, символічно зв'язавши обидві події. Це сталося 28 липня 1948 року, у змаганні взяла участь група інвалідів, яка складалася з 16 паралізованих чоловіків і жінок, колишніх військовослужбовців.

А в 1960 році Сток-Мандевільскі ігри, в яких дозволили брати участь не тільки колишнім військовим, провели в Римі. У них взяли участь 400 спортсменів на інвалідних візках. Ці змагання вважають першими Паралімпійськими іграми в історії.

В 1964 році була створена Міжнародна спортивна організація інвалідів, до якої приєдналися 16 країн, а в тому ж році змагання паралімпійців пройшли в Токіо і вже в 7 видах спорту. У той рік перед початком Ігор вперше підняли прапор Паралімпіади, зазвучав гімн і з'явилася емблема паралімпійських змагань.

З тих пір розвиток спорту для інвалідів полетів запаморочливими темпами, в 1972 році в Торонто в Паралімпіаді взяло участь більше тисячі інвалідів з 44 країн.

Брали участь тільки візочники, а з 1976 року до них приєдналися спортсмени інших груп ушкоджень - інваліди по зору і люди, які перенесли ампутацію кінцівок.

У 1992 році, був створений Міжнародний Паралімпійський Комітет (МПК), в нього зараз входять 162 країни.

У 2001 році Міжнародний олімпійський комітет і Міжнародний паралімпійський комітет підписали угоду, за якою Паралімпійські ігри повинні проходити в той же рік, в тій же країні і використовувати ті ж об'єкти, що й Олімпійські ігри.

Паралімпіади проводять літні і зимові. Літні ігри набагато більш насичені і різноманітні.

Символ Паралімпійських ігор складений з трьох півмісяців "agitos", забарвлених у червоний, синій і зелений кольори, що оточують одну точку на білому полі.

Гімном Паралімпійських ігор є музична п'єса "Hymn de l Avenir" ("Гімн майбутнього"), створена композитором Тьєррі Дарнісом, комітет затвердив її в 1996 році.

Українська паралімпійська збірна вважається однією з найсильніших у світі, а її результати на двох останніх змаганнях перевершували успіхи олімпійців в рази.

Україна бере участь в Паралімпійських іграх з 1996 року. В Атланті країна зайняла 44 місце зі скромним результатом у 7 медалей.

Вже у 2004 році українці викликали фурор – 55 медалей, з яких 24 – золоті і шосте місце в загальному медальному заліку. У Пекіні і Лондоні наші паралімпійці посіли четверті місця, завоювавши 74 і 84 медалі відповідно. При цьому в 2008 році в скарбничці нашої паралімпійської збірної було 24 золота, а в 2012 вже 32.

Всього українські паралімпійці за роки незалежності вибороли 257 медалей – 84 золотих, 78 срібних і 95 бронзових. Наші спортсмени вибороли нагороди в одинадцяти видах спорту, серед яких: плавання, легка атлетика, дзюдо, фехтування, стрільба, настільний теніс, параканое, велоспорт, веслування, пауерліфтинг, футбол.

Цим надзвичайним людям вдалося зробити те, чого, на жаль, не змогли досягти українські олімпійці. Наші паралімпійці завоювали 117 медалей. З них: 41 золота, 37 срібних, 39 бронзових, поступившись лише Китаю та Великій Британії.

На нашій зустрічі всі мали змогу поспілкуватися з відомим паралімпійцем, задати йому запитання, дізнатися як він прийшов у спорт, що більше всього вразило в інших країнах, які талісмани має цей гігант зростом 1,97 см і про що мріє, чого бажає.

Особливо вразила присутніх золота медаль чемпіона, яку можна було не тільки побачити, а й потримати в руках та сфотографуватись з нею (цією нагодою діти з радістю скористалися).

Діти були у захваті від зустрічі, сфотографувалися з героєм та одержали від нього автограф. А головне – отримали надію, що навіть фізичні вади не можуть перешкодити людям жити повноцінним життям, бути успішними.

Учасники заходу переглянули фрагменти фільму про паралімпійські ігри 2016 і виставку "Письменники з фізичними обмеженнями".

І, хто знає, може серед наших сьогоднішніх учасників є майбутні нові чемпіони та успішні люди.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар