Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 19 січня 2017 р.

Батько альтернативної української Історії

Зміни, що відбуваються в суспільстві знаходять своє відображення і в художній літературі, яка реагує на нові ситуації, запити різних людей. Сучасна українська література яскрава і різнопланова, в ній більше півсотні конкурентоспроможних авторів, твори, яких варті того, щоб їх знати. 

І серед них «батько» української альтернативної історії – Василь Кожелянко – поет, прозаїк, журналіст. Жив у селі Кам’яна (Буковина), працював у чернівецькій пресі. Автор збірок поезій та 13 прозових творів. 

Його романи-анекдоти «Дефіляда в Москві», «Конотоп», «Тероріум» та інші охоплюють величезний період української історії: від Конотопської битви і Помаранчевої революції до… висадки українців на Марс. Людям без почуття гумору читати не рекомендується!😆

Як пише Олег Сидор-Гібелинда: «Сьогодні вже соромно бодай не читати (якщо не прочитати на даний момент) його творів… У кожному разі, ті, хто не читав «Дефіляду»… стараються приховувати цей ганебний факт від уваги прогресивної української громадськості. А потай дістають заповітну книгу… та й замикаються з нею в якійсь комірчині. Певен, що години, віддані Кожелянкові, будуть незгіршими у їхньому житті».

Найвідоміший твір Кожелянка «Дефіляда у Москві». Він був написаний протягом 1995-1997 років та є своєрідною реакцією на тогочасні події: ще недавній розпад радянської імперії та переосмислення власної історії. 

Василь Кожелянко
Вперше роман був опублікований в місячнику «Сучасність» наприкінці 1998 року, а в вигляді книжки – у 2000 році видавництвом «Кальварія». Після цього він кілька разів перевидавався. Востаннє – «Видавництвом Старого Лева» за ліцензією наданою «Кальварією».

Варто нагадати, що свого часу роман «Дефіляда в Москві» став лауреатом премій «Гранослов» і часопису «Сучасність» та переможцем конкурсу «Книжка року - 2000» в номінації «Метро».

Історична реконструкція Кожелянка є спробою уявити, що могло трапитися в випадку перемоги Німеччиною у Другій світовій війні. Причому, перемогу війська Вермахту здобули, звичайно що, за активної допомоги Укр аїнського війська. До речі, після перемоги Україну визнали незалежною державою президентом якої став Степан Бандера, Ярослав Стецько сформував уряд, а Андрій Мельник очолив Центральну Раду. Роман, що написаний з гумором, пронизують гротеск та іронія. 

Сьогодні, як ніколи раніше, іронічна «Дефіляда у Москві» заслуговує бути прочитаною та обдуманою. Відповідно, роман можна рекомендувати не тільки шанувальникам творчості Кожелянка чи любителям фантастики, але й тим хто прагне переосмислення подій, що відбулися майже сімдесят п’ять років тому і наслідки ще й досі відчутні для всієї України та її мешканців. 

Думаю, кожен учасник АТО мріє пройти переможною ходою у Москві. Падіння Росії ще в кінці 90-их передбачив Василь Кожелянко, написавши свій знаменитий роман «Дефіляда в Москві».

Роман Кожелянка написаний у жанрі іншої, вигаданої, переписаної автором української історії. Кожелянко-Цзи розкроїв сумну, трагічну, депресивну історію України і побудував бадьору, оптимістичну українську перспективу. 

Цікаво, що в іншому романі «Тероріум» Василь Кожелянко за три з половиною роки до відомих подій кінця 2004 року в Україні передбачив і півмільйонні мітинги, і «Велику листопадову націонал-демократичну революцію», і вигнання з Банкової старої влади, і навіть деякі контраверсійні процеси пореволюційного буття у верхівці влади. 

Скінчивши з «українською альтернативною історією» (від «Дефіляди» до «Тероріуму»), створивши блискучу історичну реконструкцію, яку вже читають і фіни («Срібний павук»), Кожелянко повернувся до читої реальності сьогодення. Збірка його новел «Логіка речей» - це гола правда, а у цьому житті немає нічого смішного й страшного за правду… 

Майже всі книги автора – текст пропагандистський. Ще у кінці 90-их Василь Кожелянко збагнув: Україна потребує своєї історичної міфології, яка виконуватиме не тільки виховну, а й контрпропагандистську роль.

Себто на російську пропаганду, яка ріками ллється із помийних кремлівських ТБ, в умовах війни, ми маємо запропонувати контрпропаганду: фільми, романи, історичні розвідки, вірші. 

В умовах відкритого протистояння із Росією роман Кожелянка має стати інструментом боротьби проти окупанта, має вселяти віру в українців як у націю славних переможців, запалювати патріотизмом серця й душі людей. Якщо українські мас-медіа та вітчизняна кіноіндустрія озброяться Кожелянковою «Дефілядою…», то ми швидше виграємо інформаційну війну з московським царством.

Вечір-портрет для учнів 10 класу СШ № 27 провели добрі друзі біліотеки - засновники компанії PR-Prime Company Петро та Ксенія Мацкевич. Вони - PR-експерти, видавці і бізнес-консультанти, які мають за плечима вельми успішні самостійні бізнес-проекти: культове видавництво «Кальварія», професійні, культурологічні та корпоративні часописи, соціокультурні проекти, успішні PR-кампанії. Кожен з них прийшов у бізнес із науки: Петро - матеріалознавець і фізик-теоретик, Ксенія - античний історик.

Старшокласники з великою зацікавленістю слухали ведучих і мали змогу ознайомитись з більшістю книжок видавництва «Кальварія». 

В. Кожелянко 1 січня виповнилось би лише 60 років. Хочеться вірити, що прочитавши інформацію про захід на блозі та на сторінках бібліотеки в соціальних мережах, з’явиться більше бажаючих познайомитись з книгами В. Кожелянка, творів якого нам зараз так не вистачає.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар