Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

Історія сніговика

З дитинства всі ми любимо один з  найпопулярніших персонажів новорічних свят - Сніговика. Але мало хто цікавився історією виникнення цієї істоти. Навіть історики та дослідники народної творчості не можуть однозначно відповісти на це питання. Є кілька версій, гіпотез та легенд.

18 січня святкують День сніговика. Ця дата обрана не випадково, оскільки «одиниця» і «вісімка» є подібними до форми сніговика. Свято було засноване в 2010 році. 

Хочемо сьогодні познайомити вас не тільки з цікавою інформацією про цю зимову скульптуру, а й з нашим гостинним бібліотечним сніговиком, який дуже вподобали читачі бібліотеки та звичайні перехожі. А хтось із шанувальників навіть подарував букет 😊

Сніговик чи Снігова баба?

Виявляється, вони діляться за статевою ознакою тільки в нас, оскільки у європейців сніговик - це завжди істота чоловічої статі, снігових баб у них ніколи не було.

В англійській мові для його позначення є тільки одне слово - «snowman» - сніжний чоловік. Саме слово «сніговик» - schneeman, спочатку виникло в німецькій мові.


Хто він такий?

Справжнє значення сніговиків забуте, адже їх ліплення з самого початку було містичним ритуалом. Згідно стародавній легенді, сніговиків у вжиток ввів католицький святий Франциск Ассизький. Він вважав створення сніговиків своєрідним методом боротьби з бісами. Сніговики з мітлами - зброєю були вартовими житла, не пускаючи туди злих духів.

Сніговиків завжди ліпили поруч з будинками, щедро прикрашали гірляндами, овочами або вже непотрібним домашнім начинням. Наприклад, ніс у вигляді морквини кріпили, щоб умилостивити духів, що посилають урожай і родючість. 

Перевернуте відро на голові символізувало достаток у домі. У Румунії є звичай прикрашати сніговика «намистом» з головок часнику, оскільки це сприяє здоров'ю домочадців і оберігає їх від вампірів, вовкулаків і перевертнів.

Втім, є легенди, які говорять, що перші сніговики зображувалися недобрими лютими сніговими монстрами, які виникли в ті давні часи, коли в Європі були безжальні зими з лютими морозами і хуртовинами, які приносили чимало клопоту, в основному, сільським жителям.

Ще за однією ранньохристиянською легендою сніговиків вважали ангелами, адже сніг падає з неба, значить, це дар божий. Тому сніговик, як ангел, міг передавати Богу людські прохання і благання. Вважалося, що якщо зі свіжого снігу зліпити фігурку сніговика і шепнути йому бажання, то коли сніжна фігурка розтане, бажання буде виконано.

Ось така історія у веселого «снігового чоловічка», якого так люблять ліпити взимку і діти, і дорослі.

Пам'ятайте про зимову забаву – ліплення сніговиків, адже це ще один привід зібратися сім`єю чи колом друзів, а День сніговика гарне цьому нагадування.

За матеріалами

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар