Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 16 лютого 2017 р.

В країні музичних інструментів

Музика з нами від самого народження – коли дитина засинає, мати співає їй колискову. Ми чуємо її з телевізорів, вона звучить у кінотеатрах, на концертах, по радіо. 

Звідки ж взялася музика? В подорож у дивовижний світ українських музичних інструментів бібліотекар Олена Строковська запросила старшу групу дитячого садка № 465

З незапам’ятних часів людину постійно оточували звуки. Не було ще ніякої музики. Існував спів птахів, шелест листя, дзюрчання струмків. Але людям цього було недостатньо. Їм хотілося самостійно відтворити те, що вони бачать, чують та відчувають. І тоді почали з'являтися музичні інструменти

Найдавнішими серед них стали ударні інструменти. Перший прообраз ударного інструменту з'явився, коли первісні люди, б'ючи каменем об камінь, створювали якусь подобу ритму для ритуальних танців.

Саме ударні – найчисленніше на сьогоднішній день сімейство музичних інструментів, звук на яких видобувається ударом. Спочатку це були камені або палички, дощечки. 

Пізніше з'явилася ідея вистукувати ритм по натягнутій на порожнистий корпус шкірі – перші барабани. По суті, ударним інструментом може називатися будь-яке пристосування, яке виробляє розмірені шуми. 

В Україні для виготовлення ударних інструментів використовували звичайні речі для побутового вжитку: дерев'яні ложки – селянські супові ложки. Щоб вони звучали голосніше, використовують тверді та «дзвінкі» породи дерев; тріскачки – набір дерев'яних дощечок. І найпоширеніший ударний інструмент у народній музиці - бубон

Друга велика група музичних інструментів – це духові, тобто труби, які можуть бути виконані з дерева, металу або будь-якого іншого матеріалу. До духових інструментів належать: труба, кларнет, тромбон, флейта, саксофон, орган, зурна, гобой, туба, волинка, губна гармошка, рожок.

У нашій країні знані: жалійка – дерев'яна дудка; свирілі, кувички; свистульки; сопілка та її різновиди; трембіта, ріг, ріжки

Ще однією групою виділяються інструменти, джерелом звуку яких є струни. Вони так і називаються: струнними. До таких інструментів належать скрипка, альт, віолончель, контрабас, арфа, гітара, цимбали; народні інструменти – басоля, колісна ліра, козобас, укулеле, кобза, торбан, домбра, гуслі, уд, ситар, банджо. 

Серед українських народних струнних інструментів виділяється бандура – оригінальний витвір українського народного мистецтва, грою на якому супроводжували свої пісні та думи легендарні кобзарі. 

Взагалі у кожного народу є свої унікальні витвори музичного мистецтва. Народні музичні інструменти – це яскрава сторінка історії культури будь-якого народу. Вони виявляють багатство його душі, самобутність, свідчать про високу матеріальну та духовну культуру.

Кожен з нас також здатен виготовити для себе невеличкий музичний інструмент. Тому діти під час майстер-класу, за допомогою бібліотекаря, створювали собі музичну іграшку – своєрідний маракас

На закінчення зустрічі всі разом згадували, у яких мультфільмах звучать пісні та музика, а також переглянули м/ф «Бременські музиканти».

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар