Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 4 квітня 2017 р.

Динозаври – найдавніші жителі Землі

Ніхто ніколи не бачив живого динозавра, однак усі діти його знають і хочуть більше дізнатися про нього. І ми намагалися допомогти їм в цьому, для цього на екологічну гру-подорож до нас завітали діти старшої групи ДНЗ № 467.

Динозаври – доісторичні істоти, що населяли нашу планету мільйони років тому, задовго до появи людини. Слово динозавр означає «жахлива ящірка». 

Люди, дізналися про існування динозаврів завдяки дослідженням вчених – палеонтологів. Саме вони займаються розкопкою останків стародавніх мешканців. Скам'янілі кістки тварин вчені знаходять в скелях, пісках, глині на всіх материках нашої планети. Знайти цілий скелет динозавра – це невимовна удача для палеонтолога, іноді на це йдуть цілі роки.

Жили динозаври на суші у всіх частинах світу.

Ось цікаві факти з життя цих дивовижних, і одночасно, загадкових створінь.

1. На сьогоднішній день вчені виділяють більше 500 різних видів динозаврів, але це не межа, насправді існувало значно більше різновидів, тому науку ще чекають нові відкриття. 

2. У кожного виду динозаврів є своє унікальне ім'я, причому придумує його палеонтолог, який детально вивчає знайдені останки і порівнює результати з вивченими раніше видами.

3. Динозаври є найбільшими і найважчими тваринами серед усіх, що населяли нашу планету.

4. Доросла особина Tyrannosaurus (укр. Тиранозавра) могла з'їсти до 150 кілограм м'яса в день і з'їденого йому вистачало на кілька днів.

5. В 1994 році в Оклахомі (США), знайдені останки, що належать істоті, яку вважають найбільшою з усіх створінь, яка б коли-небудь бродила по землі. Sauroposeidon (укр. Завропосейдон) був схожий на жирафа, але був у 30 разів більше - заввишки з 6-поверховий будинок. Його зріст становив 18 метрів, а вага - 60 тонн.

6. Незважаючи на те, що навколо динозаврів панує постійний моторошний ореол, більша частина динозаврів була травоїдними, і мирно паслася на ланах та жувала травичку і листочки. 

7. Динозаври "харчувалися" камінням. Вони ковтали його для перетирання жорстких листків безпосередньо в шлунку. Такі камені називалися гастролітами.

Такі велетні населяли колись усю Землю. Вони мандрували з місця на місце поступово перетинаючи її від Південного полюса до північного. Та раптово, за досить короткий проміжок часу вони всі зникли. Майже кожного цікавить питання: «Чому ж вимерли динозаври?» Однозначної відповіді не існує. Деякі вчені переконані, що динозаври, раптово вимерли 65 мільйонів років тому, стали жертвою глобального похолодання. На думку фахівців. Мороз завітав несподівано – за лічені дні, або години, і планета обросла коркою льоду. Саме тому багато тварини, замерзнувши, перетворилися на крижані скульптури, які з часом скам’яніли і в такому вигляді дійшли до наших днів.

На заході діти дізналися багато цікавого та переглянули мультфільм «Прогулянки з динозаврами».


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар