Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 28 квітня 2017 р.

Все починається з Кохання

«Люблячі серця відшуковують одне в одному свою подібність, і любов є не що інше, як спілка розділених часток єдиної колись істоти…»
Платон


Що нам потрібно для повного щастя? Багатство? Комфорт? Ні! Психологи стверджують, що найголовніша емоційна потреба людини – це кохання.

Для когось кохання – це гарна пригода, для когось – шлях, вимощений каменями самопожертви, для когось – Боже осяяння. Це – жнива для голодного, чиста вода для спраглого, сонце для того, хто змерз, нездолана енергія життя.

У чому довготривала сила першого кохання? – Перше кохання закоханість.

Як багато всього написано про перше кохання... Як це чудово, романтично, красиво, чарівно і ще багато-багато всього хорошого. Але однією з найголовніших її особливостей є те, що вона нібито ніколи не проходить насправді, а назавжди залишається в нашому серці. Стовідсоткова чи це правда чи ні, точно ніхто не знає, але маса історій підтверджує те, що без сліду така любов ніколи не йде. 

Випадкові зустрічі колишніх закоханих через двадцять-тридцять років життя, закінчуються довгоочікуваним «хеппі ендом». Важкі кризи в сім'ї, де один з подружжя раптом заново захопився колишнім коханим юності. Щасливі весілля молодят, але вже дорослих людей, в один прекрасний день згадали свою дитячу взаємну симпатію. Сюди ж входить і популярність сьогоднішніх порталів з пошуку однокласників і одногрупників, що досягла небувалих масштабів. Там люди не тільки спілкуються і знайомляться, але і з завмиранням серця шукають тих, хто в ті чи інші часи обіймав їх фантазії і розбурхував розум. Все це про перше кохання. Але чому ж воно таке сильне і багатозначне? 

Який психологічний механізм дії першого кохання? 

Справа в тому, що перші серйозні почуття дуже глибоко, що називається, «чіпляють» людину за різними параметрами (емоціями, переживаннями, новизною досвіду), так що бувають досить міцними і стійкими протягом всього життя, зберігаючись в нашій пам'яті як яскраві спогади. Як і всяке сильне переживання, вони залишають своєрідний психологічний «якір», який зберігає яскраве емоційне забарвлення в нашій пам'яті практично на все життя. Ось кілька складових, які відіграють найважливішу роль у формуванні подібних механізмів: 

Емоції та переживання в період виникнення першої любові настільки сильні і всепоглинаючі, що волею-неволею залишають певний слід в свідомості людини , який протягом життя залишається унікальним.

Дуже часто це ще й перший досвід реальних романтичних подій: перше справжнє побачення, перший поцілунок, перший еротичний контакт або інтимна близькість. Безумовно, такі моменти назавжди залишаються в пам'яті людини і займають особливе місце в його душі і психофізичному житті. 

Як правило, трапляється перша любов частіше в підлітковому або юнацькому віці, коли погляд на життя ще прозорий і чистий. Життя молодої людини безтурботне, кожен день несе щось нове, думки повні надій, мрій і фантазій. Тому все, що оточує її в цей період, всі події, які з нею відбуваються, також носять трохи «фантастичний», «казковий» характер. Відповідно, багато спогадів юності, в тому числі і перша любов, оточені якимись нотами відкритості, свободи яка змушує немов «парити над світом».

Але буває й так, що дитяча любов стає коханням всього життя. Наприклад Олександр Блок познайомився зі своєю майбутньою дружиною Любою Менделєєвою під час прогулянок з нянею в самому юному віці. А потім, коли вони виросли, Блок приїхав за дружиною на білому коні і вона стала його музою. І таке буває.

Потім психолог бібліотеки А. Черниш провела тестування «Чи готові Ви до серйозних відносин?» і гру «Чи вмієте Ви поводити себе на першому побаченні?» для студентів Центру професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну

А на закінчення переглянули відео «Гра долі. Софія - дитя кохання».


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар