Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 27 липня 2017 р.

Шоколатьє - маленькі майстри


Шоколад — одне з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих. Цінителів цього творіння кондитерського мистецтва можна зустріти не тільки у всьому світі, а й в нашій бібліотеці.
До нас завітала малеча дитячого садка, щоб разом насолодитися святом Дня шоколаду.
Діти послухали цікаву розповідь про унікальне дерево какао-бобів, способи виробництва шоколаду, а потім поринули в історію шоколаду. Отримавши нові знання, відповідали на вікторину. Приймали участь у майстер-класі "З'їж цукерку, зроби метелика". 



На завершення заходу малеча мала змогу побувати в "чарівній шоколадній кондитерській" та стати початківцями шоколатьє.  Маючи смачні інгредієнти, маленькі майстри творили дива з шоколаду: персик в шоколаді, банани з кокосовою стружкою в шоколаді, кольорова мозаїка  з абрикос та яблук у шоколадній помадці. 

Дуже задоволені, "по самі вуха" в шоколаді, дітвора пішла в садочок на обід. Маємо надію, страви на обід вони з'їли з таким же задоволенням. 
ІСТОРІЯ ШОКОЛАДУ
Понад три тисячі років тому першими людьми, які спробували плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків. Саме вони і називали какао-дерево смішним словом "какава", яке стало прабатьком нинішнього "какао". В давнину шоколад був тільки напоєм.

Час йшов, на зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для цього відомого племені. Майя стали вирощувати свої власні дерева. А зі смажених бобів какао і води з невеликим додаванням спецій готувався поживний напій. Дуже швидко плоди какао-дерева стали "валютою": за чотири какао-боби можна було купити гарбуз, за десять - кролика, а за сто - раба!

Згодом над цими землями контроль встановило інше індіанське плем’я - ацтеки. Вони використовували шоколадний напій у величезних кількостях, він був описаний, як "дрібнозерниста гуща, м'яка, піниста, червонувата, запекла (приправлена) водним перцем чилі, ароматичними квітами, ваніллю і диким медом". Какао-боби використовувалися в імперії ацтеків і в якості грошей - крім золота в королівських коморах їх зберігалося величезна кількість.

Різновиди шоколаду: 

Чорний шоколад, молочний шоколад, білий шоколад, десертний шоколад, пористий шоколад, діабетичний шоколад


НАЙЦІКАВІШІ ФАКТИ ПРО ШОКОЛАД 

1. Шоколадні солодощі покращують роботу серцево-судинної системи і сприяють очищенню судин. 
2. У перекладі з латинської мови дерева какао називаються «їжею богів» .
3. Найдорожчим шоколадом визнаний шоколад «Chocopologie by Knipschildt». Вартість фунта цих ласощів (453 грамів) складає 2600 доларів. 
4. Мексиканці з іменами Мокая і Омелька були першими людьми, які спробували какао. Сталося це близько тисячі років до нашої ери (~3 тис. років тому).
5. Через таку речовину як «теобромін», шоколад є отруйним продуктом для тварин.
6. Латиноамериканські цілителі курандерос застосують шоколад в лікувальних цілях, наприклад, для лікування бронхіту. А в деяких регіонах щоранку діти вживають гарячий шоколад для профілактики укусів бджіл і скорпіонів.
7. Какао-дерева можуть рости 200 і більше років. А ось приносять плоди вони тільки чверть століття(25 років).
8. У раціон солдатів Другої Світової Війни обов’язково входив шоколад. Але його виготовляли таким чином, щоб за смаковими якостями продукт виходив трохи краще, «чим варена картопля». Це робилося для того, щоб солдати не відразу з'їдали ці корисні ласощі. 
9. Вік какао, як рослинної культури, становить кілька мільйонів років.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар