Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 6 жовтня 2017 р.

З повагою до кожної людини на Землі

Міжнародний день ненасилля - встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 15 червня 2007 року. Дата вибрана не випадково, адже 2 жовтня народився Махатма Ганді: лідер руху за незалежність Індії та засновник філософії ненасильства.
Представники правозахисної організації «Ла Страда» Тетяна Клименко та Валерія Гайдук допомогли розібратися в цьому питанні, бо нині серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, яке здійснюється самими дітьми одне до одного.
Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг.  
Булінг (англ. bully — залякувати, цькувати, задирати) — прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам. Така поведінка дає можливість людині самоствердитися за рахунок когось, заслужити собі загальний авторитет. Насправді задирака приховує свою неспроможність і слабкість.). Це соціальна проблема всього світу протягом останніх ста років, однак вона ще й досі не вивчена. 
Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість; боротьба за владу; потреба підпорядкування лідерові, нейтралізація суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.

Як показує практика, форми шкільного булінгу можуть бути різними: 
систематичні кепкування з будь-якого приводу (від національності до зовнішнього вигляду дитини); здирство; фізичні і психічні приниження; різного виду знущання; бойкот та ігнорування; псування особистих речей та ін.

Хулігани (булі) надзвичайно винахідливі. Новітній їхній «винахід» - кібербулінг, тобто знущання з використанням електронних засобів комунікації.

Тренери закцентували увагу, як протистояти булінгу.


1. Уникай бешкетника й перебувай у товаристві друзів. Не ходи в роздягалку, коли немає нікого поруч.

2. Стримуй гнів. Намагайся не реагувати плачем, не червоній і не переймайся.

3. Дій хоробро, йди та ігноруй бешкетника. Твердо й чітко скажи йому, щоб він припинив, а потім розвернись і піди. Демонструй байдужість чи вдавай, що ти захоплений бесідою по мобільному телефону.

4. Розкажи дорослим про знущання. Вчителі, директор школи, батьки можуть допомогти припинити знущання.

5. Розповідай про це. Поговори з кимось, кому ти довіряєш, наприклад, із завучем, учителем, братом, сестрою, другом.

6. Усунь провокаційні фактори. Якщо розбишака вимагає від тебе грошей на обід, принось обід із собою. Якщо він намагається відібрати твій плеєр, не бери його до школи і т.д.

Захід проходив в формі спілкування, про що говорять світлини, кожен учасник отримав закладки за темою заходу та телефон національної дитячої гарячої лінії. 

І на закінчення зустрічі пролунали слова Махатми Ганді: «Якщо ми хочемо досягти справжнього миру в усьому світі, то починати треба з дітей».










Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар