Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 12 січня 2018 р.

Вчитель - як промоутер сучасної української літератури

Бібліотека ім. М. Костомарова прийняла участь у засіданні методичного об’єднання з вчителями української мови та літератури в середній школі № 102, представивши лекцію-презентацію керуючої агенції «MBS Brand Corporation» - Ксенією Мацкевич.

У сучасному динамічному середовищі стає важче зацікавити дитину читанням, однак роль книжки у процесі становлення підростаючої особистості залишається незмінною. Світ швидко змінюється, стає більш віртуально-мультимедійним, тому і техніки промоції читання повинні змінюватися та відповідати сучасним запитам.
«Школа – це насамперед учитель. Особистість учителя – наріжний камінь виховання» - підкреслював В. Сухомлинський. Викладання літератури – це людинознавство, бо воно є
найміцнішим і найтоншим доторканням до серця дитини.
Завдання вчителя – навчити дітей схоплювати смисл тексту, розуміти та засвоювати його. Необхідно зробити дитину спроможною не тільки сприймати думку автора, а й займати свідому позицію, оцінюючи прочитане.

Саме вчителі мають донести до школярів, що, наприклад, українська література не закінчується на Ліні Костенко, Павлові Загребельному і українські письменники бувають…

живими, та спростувати негативні стереотипи про українську літературу як таку; мають прикласти зусилля, щоб старшокласники дізналися про тексти Тараса Прохаська, Юрія Іздрика, Віктора Неборака, Івана Андрусяка, Мар’яни Савки, бо їх це може зацікавити не менше, аніж більш відомі твори Забужко, Андруховича, Карпи чи Жадана. Так само важливо, щоб вони почули і про молодше покоління сучукрліту – Сашка Ушкалова, Карину Тумаєву, Олега Коцарєва, Грицька Семенчука. Вчителі мають розказати школярам про те, що сучасна українська література, як і світова, існує. Вона тут і зараз, вона жива, яскрава, повнокровна і різнобарвна. 
Завдання вчителя української літератури – закласти основи української культури; завдання вчителя зарубіжної літератури – познайомити з вершинами культур інших націй.

Тому читати – це справді бути у тренді, бути серед тих, хто мислить, а, отже, розвивається та йде вперед. Та перш за все варто створити МОДУ НА ЧИТАННЯ, щоб книга і ті, хто її читає вважалися кращими, щоб це було престижно у суспільстві. 

На закінчення заходу, всі учасники отримали наш інформаційний флаєр «Мова - серце нації», де вказані сайти-помічники з української мови для вчителів і їх учнів.











Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар