Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 15 лютого 2018 р.

Лузають зиму горобці…

Птахи оточують нас. На світі немає жодного континента, жодної країни, де б їх не було. Ми не часто замислюємося про них, адже вони такі звичні, що око їх просто не помічає… А дарма, адже вони - створіння справді дивовижні.

Тема неосяжна. Тому на зустрічі з малюками у дитячому садку № 388 ми вирішили обмежитися розповіддю про тих пташок, що не залишають нас навіть у холодні пори року. Спочатку разом з дітьми згадали, у яких мультфільмах ми бачили таких пташок. Потім перевірили, чи всім відомо хто відлітає у вирій, а хто залишається зимувати з нами. Гра була весела і галаслива – коли звучала назва зимуючої пташки ляскали в долоні, перелітної або іншої – тупотіли ногами. 

Знайомі нам з дитинства галки і сороки, синички та ворони, дятли і сови та ще багато інших пернатих друзів насправді мають багато таємниць. 

Чи замислюємося ми, що ворони, відомі своєю спостережливістю – одні з найрозумніших птахів, наявність інтелекту у яких була підтверджена вченими; граки, які колись були вісниками весни та мешканцями сільськогосподарських угідь, у минулому столітті перетворились на міських птахів і тепер проводять зиму поряд з нами; шпаки вміють досконало удавати голоси інших птахів, "співати", як жаба, "гавкати" та навіть копіювати звук автомобіля.

Під час розповіді, ми робили ще одну цікаву справу: виготовляли з кольорового паперу пташку-неваляшку – іграшку можна не тільки причепити за нитку, але й виставити на стіл, де вона завжди приймає одне положення.

І, наостанок, поговорили про охорону птахів. Зима – важкий час, у морози та негоду не завжди легко знайти їжу. Тому треба й можна підгодовувати птахів. Шукаючи взимку їжу, синиці, горобці, а інколи й снігурі та омелюхи залітають на людні вулиці міста, обстежують кожне дерево й кущ і дуже швидко помічають влаштовані для них годівниці на підвіконні чи на деревах. 

Ми вирішити підтримати цю ініціативу. Дві команди маленьких дизайнерів оздобили годівнички, зроблені з використаних пластикових пляшок. Трішки часу на підсихання і нові "їдальні" для наших маленьких друзів готові!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар