Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 23 квітня 2018 р.

Основні новели реформи початкової освіти

Після прийняття нового закону "Про освіту" змінився і порядок прийому дітей до першого класу. Ми вирішили розібратися в цьому питанні. Тому наша бібліотека провела в СШ №106, яка є учасником програми "Нова школа 2017", круглий стіл. В ньому взяли участь бібліотекарі середніх шкіл Шевченківського району.

Державний стандарт початкової освіти, робота над яким продовжувалася два роки, затверджений Кабінетом Міністрів України, почне вже діяти з 1 вересня. В його розробці був використаний досвід семи країн світу: Фінляндії, Сингапуру , Ірландії, Франції, Канади, Польщі. 

Основним пріоритетом "Нової системи освіти" стане повага гідності учня і придбання концепції замість знань, а також більше свободи і підвищення мотивації в діяльності вчителя. Які ж основні новели для першокласників? 

У першокласників домашніх завдань не буде. Вчитель може самостійно вирішувати як організувати простір в класі, з партами чи без. Всі педагоги, котрі будуть навчати першокласників з 1 вересня 2018, пройдуть курси підвищення кваліфікації. 

Вже цієї весни прийом дітей до школи відбуватиметься по-новому. Адже було ухвалено новий "Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти". До шкіл прийматимуть без конкурсу та іспитів - так коротко можна передати суть новацій. 

Тепер до 1 класу прийматимуть, насамперед, за місцем реєстрації. Тобто, де живеш, там і навчаєшся. Місцева влада вже взялася "нарізувати" території, закріплені за навчальним закладом. Зарахування до школи відбуватиметься у дві хвилі. Впродовж першої приймають місцевих – тих, хто закріплений за школою. У другу хвилю на місця, що залишилися, зараховують "чужих". 

Новації при прийомі до 1-го класу батьки, в основному, підтримують. Але з іншого боку, деякі ідеї нового "Порядку зарахування" викликають у них запитання: чи буде можливість навчати дитину за альтернативними програмами? Мається на увазі: "Інтелект України", "Росток", розвивальне навчання, програма Вальдорфської школи, тощо. Ці та інші питання обговорювались під час круглого столу, ведучою якого стала Оксана Євгеніївна Матвійчук – доцент Університету післядипломної освіти Київського педагогічного Університету ім. Б. Грінченка.

До яких результатів призведе реформа початкової освіти, звісно покаже час. Але великий плюс новацій у тому, що вони простимулюють місцеві органи підтримувати й розвивати свої школи. Якщо всі школи будуть поставлені в однакові умови при наборі дітей, ми зможемо побачити більш об’єктивний рейтинг та результати роботи.

Учасники круглого столу отримали від менеджера видавництва "Ранок" Анастасії в подарунок шкільні посібники.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар