Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 21 травня 2018 р.

Доба гетьмана Скоропадського

До 100-річчя української революції 1917-1918 рр. та 145-річчя від дня народження П. Скоропадського у київському Музеї гетьманства відкрилась унікальна експозиція. 

Вона присвячена життю Павла Скоропадського: його військовій, політичній та державотворчій кар’єрі, діяльності після зречення влади (1918-1945), останнім рокам його життя.

Цю надзвичайно цікаву виставку ми відвідали разом із студентами Центру професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну.

Особливо зацікавило молодь "генеологічне дерево роду Скоропадських", адже його рід був пов’язаний шлюбними зв’язками з визначними козацько-шляхетськими родинами.

В центрі експозиції – яскраві сім з половиною місяців гетьманської держави. Дійсно, нетривалий час перебування Павла Скоропадського на чолі Другого Гетьманату засвідчив, що Україна отримала історичну постать, яка за винятково тяжких обставин, зуміла вивести корабель української державності із трясовиння хаосу та анархії, безоглядної політичної демагогії, безплідних соціальних експериментів, ігнорування загальнонаціональних потреб суспільства і спрямувати його у конструктивне русло порядку.

Діяльність Павла Скоропадського дає всі підстави трактувати його як одного з найефективніших державних діячів української історії і ставить його в один ряд з видатними державотворцями Європи. Цілком доречним є проведення паралелі між Богданом Хмельницьким і Павлом Скоропадським.

Можна лише уявити собі, якою б стала Україна, якби українські соціалісти разом з більшовиками не зліквідували б Другий Гетьманат. Але історія не толерує умовного способу.

Велику допомогу в ознайомленні з діяльністю цієї неординарної постаті надали користувачам бібліотеки публікації газети "День"

Закінчити розповідь про історичний екскурс в добу гетьмана Скоропадського хочемо його словами (газета "День", № 84)

"…Крим повинен належати Україні, на яких умовах – це не важливо, чи буде це повне об’єднання чи широка автономія, останнє має залежати від бажання кримчан. В сенсі економічному Крим фактично не може існувати без нас".



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар