Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 19 липня 2018 р.

Якщо після призначення пенсії людина продовжує працювати

обговорення пенсійної реформи читачами бібліотеки ім. М. Костомарова
Пенсійна реформа в Україні, крім нових вимог до пенсійного віку і страхового стажу, призвела до комплексних змін в системі пенсійного забезпечення. Все це викликало безліч питань у нинішніх і майбутніх пенсіонерів. Тому ці питання ми обговорюємо з читачами та відвідувачами нашої бібліотеки. Цього разу ми торкнулися теми працюючих пенсіонерів.

Раніше кожні 2 роки працюючі пенсіонери звертались до територіальних управлінь із відповідною заявою. Проте Законом № 2148 від 03.10.2017 у визначений порядок було внесено зміну. Яка передбачає, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим громадянам. Котрі на 1 березня року. В якому здійснюється перерахунок. Набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим-третім цієї частини, на найбільш вигідних умовах.

У разі, якщо за два роки роботи після призначення або попереднього перерахунку пенсії особа набула не менше як 24 місяці страхового стажу. Перерахунок здійснюється з урахуванням цього страхового стажу.

Розмір пенсії внаслідок перерахунку може суттєво збільшитись, якщо після призначення пенсії особа працювала з вищим заробітком, ніж той, з якого визначено розмір її пенсії.

Випадки, коли перерахунок здійснюватиметься за заявою пенсіонера

директор бібліотеки Ліна Пескіна на бговоренні пенсійної реформиЯкщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стаж, достатній для обчислення пенсії в мінімальному розмірі відповідно до частини першої статті 28 зазначеного Закону (на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб – за 35 років страхового стажу для чоловіків або 30 років для жінок), чи набув право на мінімальну пенсію як шахтар. За його заявою здійснюється відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу минуло після її призначення (попереднього перерахунку), з урахуванням заробітної плати, з якої призначено(попередньо перераховано) пенсію.

Кому пенсію не перерахують

Не передбачено перерахунок пенсій за вислугу років, призначених на умовах Закону України «Про пенсійне забезпечення», якщо отримувачі таких пенсій не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058. Це педагоги, медичні працівники, працівники авіації та працівники інших професій, робота в яких призводить до втрати працездатності до досягнення особами пенсійного віку.

заступник начальника управління по обслуговуванню громадян Пенсійного фонду м. КиєваПенсія за вислугу років призначається та виплачується в разі звільнення з роботи за спеціальністю, яка дає право на такий вид пенсії. Навіть коли особа після призначення пенсії працює не за спеціальністю, її пенсію перерахують лише після того, коли вона досягне пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону 1058. Для здійснення перерахунку пенсії не обов’язково переходити з пенсії за вислугу років на пенсію за віком.

Про це у своїй бесіді розповіла заступник начальника управління по обслуговуванню громадян Пенсійного фонду м. Києва – Валентина Кравченко і відповіла на багаточисельні запитання присутніх.

На заході також відбулась презентація бібліографічного списка «Літа на зиму повернули, або Що нового в пенсійній реформі», підготовленого інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки. В ньому представлені відповіді на найважливіші питання пенсійної реформи, актуальні не тільки для нинішніх, але й для майбутніх пенсіонерів.

презентація бібліографічного списка в бібліотеці фото



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар