Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 13 вересня 2018 р.

100-річний ювілей поштової марки України

бібліотекар показує школярам українські поштові марки
2018 рік насичений пам’ятними історичними датами. Одна з таких дат – 100 років української поштової марки

Можливо, сьогодні марки вже втратили свою актуальність, бо у наш час значення пошти поступово витісняють інші засоби зв’язку – мобільні телефони, Internet, соціальні мережі. Проте, завжди буде, принаймі, хоч одна мета поштової марки – це візуалізація нашої історії.

І для того, щоб донести цю думку молодому поколінню, ми прийшли до школи №27, аби разом з дітьми згадати, як поштова марка фіксує та карбує події на сторінках історичної пам’яті.

Хто і де першим створив марку? Як вона змінювалася? Чому стала такою необхідною? Та як перетворилася звичайна поштова марка на маленький витвір мистецтва, за яку на аукціонах дають мільйони доларів? Усі ці питання бібліотекарі обговорювали  разом з юними слухачами. 

В Україні поштові марки вперше з’явилися в часи створення незалежної Української держави в 1918 році. Але після буремних сторінок історії України, на 70 років поштова марка припинила своє «незалежне», від Радянського Союзу, існування. Та лише з 1992 року в Україні почали друкуватися власні марки незалежної держави.

школярі створюють власні поштові маркиНезважаючи на те, що багато підлітків не мають уявлення про поштові марки, та все-таки не приховуючи щире зацікавлення, школярі із захопленням роздивлялися альбоми з різними марками, які були датовані 1958 роком! Для них це було великим здивуванням. І навіть фотографуючи поштові марки, цікавилися, де сьогодні можливо їх придбати. 

Завершилася зустріч практичним арт-завданням: виготовленням своєї власної марки-блока з оформленням і атрибутикою справжніх поштових марок.


Ми сподіваємося, що відтепер поштова марка для цих школярів стане не абстрактним шматочком паперу, а провідником кращого й більш цікавого пізнання власної культури та історії.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар