Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

Не струшуйте здоров’я в попільничку

6 жовтня у Женеві завершилась VIII сесія Конференції Сторін Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, де зібралися делегати 137 країн, представники ООН, міжнародних організацій та громадськість. 

Протягом останніх десяти років Україна досягла значного прогресу у впровадженні РКБТ ВООЗ, що доводять результати останніх досліджень. Так, з 2010 року поширеність куріння серед дорослих зменшилася на 20%, серед підлітків майже на 40%. Нам є чим пишатися, але водночас лишаються питання, які потребують вирішення.

«Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює волю нації» - цими словами Оноре де Бальзака розпочала своє спілкування з учнями 7-го класу СШ № 27 психолог бібліотеки Альона Черниш.

Багато підлітків починають курити саме тому, що з цигаркою в руці видаються більш дорослими, стильними. Але чи замислювались Ви над тим, чому так багато дорослих людей роками борються із залежністю від тютюну? Тому що ця згубна звичка із задоволення перетворюється на страшні хвороби.

Найпоширенішою є пристрасть до тютюну в азіатських країнах, де люди не обізнані про негативний вплив нікотину. Тютюнова держава № 1 – Китай. В Індії щороку помирає від захворювання пов’язаного з палінням 1 млн. жителів. 

Поширенню куріння серед молоді сприяє барвиста іноземна реклама. До речі, така реклама в США давно заборонена і взагалі курити на Заході стало не модно, а на людей, які курять, дивляться як на «бамкінів», тобто тупих і неосвічених. За результатами останніх досліджень соціологів, куріння втрачає своє значення для підлітків, як засіб мати «шикарний вигляд» та «поводитися як дорослі».

Чому сучасна прогресивна молодь відмовляється від куріння?

Насамперед, поважають того, хто має власну думку, силу волі, а не того, хто неусвідомлено приєднується до натовпу. Той, хто зуміє сказати «ні!», тобто протистояти тискові групи, викличе повагу друзів, адже він справді виявить себе як незалежна особистість. Сучасна молодь робить усвідомлений вибір між здоров’ям і курінням. Вона обирає  здоров’я, а тому дає відсіч тютюну та виробам з нього.

Під час заходу відбувся конкурс «Агітатор» та анкетування-сповідь «Чому шкідливе куріння?».


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар