Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

Українське військо: віхи історії

«Що таке військо? І навіщо воно потрібне державі?» Цими питаннями ми відразу здивували наших слухачів з ліцею-інтернату №23 «Кадетський корпус», де ми вже не вперше з ними зустрічаємося. Звісно, ми отримали не одну відповідь. Але щоб обґрунтувати їх, вирішили здійснити тематичний екскурс до джерел створення наших національних Збройних сил. 

Розвиток Київської Русі – це час походів руських воїнів, що прагнули розширити кордони держави, відстоювали право Русі на Чорне і Азовське моря, відбивали наступи кочівників. Так поступово процеси державотворення Київської Русі призвели до формування могутнього руського війська та флоту.

Носієм влади, репрезентантом держави України-Русі був київський князь. В його обов’язки входило розширення території, а також захист державних кордонів. Тому князь почав створювати власну дружину (регулярне військо), її військові походи мали служити державі та потребам громадян – боронити торгівлю та протидіяти експансії сусідів. 

Якщо спочатку слов’янське військо мало вид невпорядкованої громади з старшинами-воєводами, то під впливом найманців – вікінгів, що на той час були найкращими воїнами у Європі, поступово стало чітко структурованим формуванням. Князь Володимир (980-1015 р.) організував дружину на зразок варязьких дружин: старша дружина, молодша дружина.

Також існувало народне ополчення: населення певної округи, чорні клобуки, степові орди, бродники та берладники. На утримання війська йшли державні доходи, а княжа дружина діставала на утримання цілі міста та землі. А там де військо, там і воїни, та ті, хто веде їх до військових звершень.

Історія кожної країни – це історія діянь її визначних представників. І полководці завжди грали величезну роль у створенні та розвитку держави. Великі київські князі Олег, Святослав, Володимир Хреститель, гетьмани війська запорізького Богдан Хмельницький, Петро Конашевич-Сагайдачний, воєначальники Другої Світової війни маршали Тимошенко і Рибалко стали втіленням величної сили духу українського воїна, який стає на захист рідної держави у важкий для країни час.

Для закріплення теми, ми вирішили провести конкурс-вікторину про устрій війська за часів Запорізької Січі під назвою «Адміністративний устрій Січі» та конкурс-пазл «Беретні знаки сучасних Збройних Сил України».




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар