Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 13 лютого 2019 р.

Найяскравіші мурали Києва

Нещодавно читачі нашої бібліотеки побували на мультимедійній презентації, присвяченій мистецтву, без якого вже не можливо уявити сучасного міста, – мурал-арту.

Останнім часом на вулицях столиці дедалі частіше можна зустріти плоди вуличного мистецтва – мурали. Художники обирають у якості полотен стіни будинків, і ці картини вражають своїми масштабами, перетворюючи будівлі на величезні арт-об’єкти. Найчастіше художники обирають соціальні, культурні теми та історичні. Починаючи з 2014 року художники з України, Іспанії, Аргентини, Австралії, Німеччини, Британії, Португалії та інших країн прикрасили муралами понад сто будинків. Цей тренд продовжується і зараз. 

Мурали вже стали справжньою прикрасою Києва та мають всі шанси стати його новою візитною карткою. Наразі Київмурал налічує 157 стінописів та 33 художники. Стіно́пис або му́рал (англ. mural – «фреска»; ісп. muro – «стіна», «мур») – різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам. У стінописі користуються різною малярською технікою: фреска, альсекко, енкавстика, темпера, клейові фарби, олія; за новіших часів – синтетичні ґумові фарби тощо. До стінопису зараховують також мозаїку.

Учасники заходу переглянули відеоролик «Найяскравіші мурали Києва» та «Прогулянка по вулиці Академіка Туполєва в Києві». І яким же було їх здивування, що на вулиці, яка поряд з їхніми, шість чудових муралів.

Надзвичайно всіх вразив мурал «Поющая девочка с расчёской и в маминых туфлях» (вулиця Академіка Туполєва, 3). Завдяки художнику Олександру Корбану, мурал повертає нас в дитинство, допомагає згадати дитячі мрії. Створили стріт-арт у 2015 році в рамках проекту Dynamic Urban Culture Kyiv.

Захід викликав жваве зацікавлення та бажання побачити ці стінописи наяву.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар