Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Незмінний атрибут шляхетної пані

Розпочався новий навчальний рік і разом з ним ми поновили наші зустрічі з вихованцями ліцею-інтернату «Кадетський корпус №23». Наша перша в цьому році гостина – у дівчат. Адже ліцей виховує не тільки майбутніх захисників та воїнів, але й рішучих, цілеспрямованих і, водночас, тендітних панянок.

А як має поводитися, розмовляти, який має бути вигляд в сучасної української панянки? На думку Т. Терсенової-Заводовської (лауреата премії «Жінка третього тисячоліття») це «… передусім, гармонійна особистість. Її розум, інтелект знаходиться в гармонії з її зовнішністю. І не треба бути красунею. Головне – харизма, індивідуальність». Здається, таку мету і намагаються втілити вчителі та вихователі, намагаючись давати дівчатам не тільки стандартний шкільний курс освіти, а й різнобічну та цікаву програму навичок та знань.

Наша бібліотека цілком підтримує цю ініціативу і завжди пропонує щось нестандартне, незвичне, захопливе. Сьогоднішній наш візит теж здивував дівчат. Ми запропонували навчити їх робити… віяла. Багато віків віяло було не тільки засобом який рятував від задухи, але і предметом розкоші та мовою флірту. Починаючи з VIII ст.до н.е. (перші відомості про його появу) віяло пережило багато трансформацій. 

Спочатку опахала з пір’я, потім натягнуті на рамку полотна, нарешті складане віяло; різноманітні матеріали для виготовлення від очерету, листя лотосу, паперу, шкіри до черепахового панцира та слонової кістки, пір'я страусів і лебедів, діамантів, люстерок; рослинні орнаменти, що змінювалися на сюжети античної міфології та повсякденного життя королівського двору аж до віяла-меню і віяла з рекламними текстами й цінами на косметику.

У сучасному житті віяло є, скоріш, аксесуаром модних дефіле, ніж предметом побуту. Але й сьогодні у спекотний день можна побачити літню пані, що обмахується віялом у трамваї, або знайому бабусю перед будинком, яка рятується від жаркого сонця складеним власноруч віялом.

Екскурс в історію виникнення та яскравих перетворень цього аксесуару наші бібліотекарки проводили одночасно з обіцяним майстер-класом. Яскравий папір, вишукані шпалери, двостороння липка стрічка, нитки й ножиці – от і все, що знадобилося для створення обов’язкового колись для всіх дівчат предмету гардеробу. А прикрасити його можна було за бажанням, як підказували фантазія і смак. Не всі впоралися з першої спроби, але врешті кожна старанна панянка отримала зроблене власними руками, незвичне і загадкове віяло.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар