Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 26 лютого 2020 р.

Торкну вустами мовний колос

21 лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. Саме у цей день кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле.

Тож, ведучий заходу Ігор Якубовський – співак і композитор, виступ якого є окрасою будь-якого заходу нашої бібліотеки, привітав студентів Центру професійної освіти технологій та дизайну на святі української мови. Адже українська – це краща мова єднання!

Що ми знаємо про українську мову? Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної родини. Українська мова – одна з найбільш вокальних та милозвучних мов світу. А що доводить її давнє існування? Як переконують історики, перша згадка про українські слова датована 448 роком. Українську мову офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського. Перший український «Буквар» видав у 1574 році у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено у 1927 році в Римі.

Чи багато у світі україномовних людей? Дослідники кажуть, що 45 мільйонів назбирається точно. Могло би бути більше. Але до 1990-х років українська мова близько 376 років перебувала під забороною чи під утисками, піддавалася репресіям, або не мала повноправного державного статусу в тих країнах, до складу яких входили українські землі.

Український народ має своїх визнаних світом геніїв, серед них: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Микола Вінграновський, Василь Симоненко, Ліна Костенко.

Поезія та вірші сучасних поетів звучали у концерті співаної поезії композитора, співака Ігоря Якубовського. Імпровізований поетичний альбом не залишив байдужим нікого.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар