Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 12 травня 2020 р.

Ластівка з весною…

Незалежні від нас обставини змушують проводити більшу частину часу вдома. І весна мимоволі проходить повз нас. Але, незважаючи на це, за вікном розквітає природа, буяють молодим листям дерева, народжується нове життя.

Кожної весни ми зустрічалися з нашими юними друзями – вихованцями дитячих садків та школярами: розглядали, досліджували, дізнавалися цікаве про якесь начебто знайоме природне явище, але яке обов’язково виявлялося в чомусь незвіданим і несподіваним. Підтримуючи цю традицію, сьогодні ми теж хочемо згадати про пташку, яка вважається символом весни і яку ми знаємо з дитинства – про ластівку. Але чи справді ми знаємо її?

Ластівок можна зустріти по всій земній кулі, за винятком Антарктиди і Австралії. Їх налічують 79 видів. В нашій країні проживають міські та сільські ластівки (перелітні). Мешканці ж теплих країв ведуть осілий спосіб життя. 95% свого часу ластівка проводить в польоті і навіть своїх пташенят годує в повітрі. Ластівки на льоту не тільки їдять, але і п’ють, знижуючись до водойми і захоплюючи дзьобом воду і навіть сплять.

В польоті ластівка здатна розвинути швидкість до 120 км/ч. У неї дуже гарний зір -- вона прекрасно бачить на віддаленій відстані крихітну комаху, переслідує її, орієнтуючись тільки поглядом. Ці птахи харчуються виключно комахами. Людині ластівки приносять велику користь, винищуючи комарів і мух, яких не їдять інші птахи. 

Перелітні ластівки двічі на рік здійснюють тривалий переліт з місць проживання до зимівок і назад. Цей процес небезпечний і складний. Дуже часто на шляху через погані погодні умови ластівки гинуть цілими зграями. 

У багатьох народів світу цих малих пташок поважали і цінували. І в Україні завжди любили ластівок. Для нас вони стали символом весни. Ці пташки з глибокої давнини звикли до людини і до її будинку. Прихильність ластівки до людського дому віддала їй нашу любов. Люди складали про них казки, легенди, пісні, вірші.


Хто не знає прислів’я:

🔸ластівка весну починає, а осінь накликає

🔸ранні ластівки — щасливий рік

🔸де ластівка не літає, а на весну додому прилітає.


А народні прикмети сходяться в одному – ця пташка не може принести шкоди господарям будинку.

🔹ранні ластівки – врожайний рік

🔹ластівка прилетіла – скоро грім загримить

🔹ластівки високо літають – на суху погоду, низько – до дощу

🔹ластівка звила гніздо в сараї – господарі цього року не збідніють.


І ми впевнені, що навіть іграшкова, зроблена своїми руками ластівка принесе не тільки гарний настрій, а й удачу у вашу оселю. Тому пропонуємо батькам разом зі своїми дітлахами виділити зовсім небагато часу та створити оберіг, який можна використати і як іграшку, і як частину костюму, і навіть як підвіску чи мобіль. Удачі Вам!



Як зробити ластівку






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

2 коментарі:

  1. Чому у відомій щедрівці (народній обрядовій пісні, яка виконується зараз на Новий рік і Щедрий вечір) згадується ластівка, що прилітає? Які можуть бути ластівки посеред зими!?

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за Ваш коментар! Можливо це пов'язано із тим, що у сиву давнину, коли наші предки жили у гармонії з довколишньою природою, ставились до неї з великою шанобливістю та вжали її частиною свого життя, всі святкування збігались із природними циклами. «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…» – ця пісенька прийшла до нас ще з тих далеких часів.

    ВідповістиВидалити