Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 18 травня 2020 р.

Музеї: зустріч епох, часів та поколінь

До Міжнародного дня музеїв, який відзначається кожного року 18 травня, бібліотекар Жученко Марина, підготувала путівник по відомим музеям просто неба Києва.

Музей! Як давно ви відвідували цей культурний заклад? На жаль, за непередбачуваних обставин (карантину!), суспільство залишилося за межами культурної діяльності, тому люди були вимушені знаходитися у своїх домівках. Але, життя потроху оживає і це надає гарну мотивацію для духовного розвитку. Гарною нагодою для цього є – музеї. Чому музеї?

По-перше: 18 травня Міжнародний день музеїв. А по-друге: наш Київ має багато музеїв, які допомагають нам здійснити захоплюючу подорож, щоб стати свідком визначних подій минулого та ще краще зрозуміти сучасний світ, зробити висновки та з надією дивитися у майбутнє. За вікном буяє зелень: бузок, свічки каштанів, квітнуть фруктові дерева, тому скансени або музеї просто неба, чекають на наші екскурсії.


Архітектурно-ландшафтний комплекс Пирогово



Головна етнографічна скарбниця нашої країни – архітектурно-ландшафтний комплекс Пирогово, найбільший за площею в Україні музей, а це 150 га. Наше знайомство з архітектурою та побутом у музеї починається з млинів, вітряків, які наочно формують наше уявлення про сільське життя українців. Храми, хати, одяг, предмети побуту – все це «душа» нашого народу! …Тож, завітайте та відчуйте справжній колорит народних традицій головних етнографічних регіонів: Полісся, Наддніпрянщини, Слобожанщини, Карпат, Поділля, Таврії! 


Адреса музею Пирогово: м. Київ, с. Пирогово



Державний музей авіації України імені 

О. К. Антонова 



Наступна гордість Києва – Державний музей авіації України імені О. К. Антонова – перлина українського авіапрому, відомого на весь світ. Музей був створений у 2003 році, тому є наймолодшим і, в той же час, найбільшим історико - технічним музеєм країни, розмістившись на території площею 20 га, колишньої учбово-авіаційної бази НАУ. Історія музею починалась всього з 30 екземплярів, які перейшли у спадок від бази Жуляни. Однак з часом ДМА значно розширився і сьогодні вже налічує експозицію більш ніж з 80 літаків і гвинтокрилів. Це: пасажирські та навчально-тренувальні літаки, винищувачі, ракетоносці, гелікоптери. Тому, можна не тільки побачити велич людського розуму та красу крилатих «монстрів», а й побувати у середині літаків та уявити себе пілотом. 


Адреса музею: м. Київ, вул. Медова, 1 (поблизу Міжнародний аеропорт «Київ» ім. І. Сікорського (Жуляни)



«Парк Київська Русь» 



Неподалік Києва знаходиться унікальний «Парк Київська Русь» - грандіозний науковий проект, який не має світових аналогів. Древній Київ V-XIII століть – це столиця великої середньовічної держави – Київська Русь. Також це культурний та архітектурний образ Дитинця Києва у його історичному ракурсі, з використанням всіх наукових досліджень та праць. Парк відтворює атмосферу Київської держави 1:1, максимально відповідає ландшафту і повторює рослинність Києва тисячолітньої давності. Древнє місто оточують потужні оборонні споруди, вал, рів, глибиною 5 метрів, княжий двір, печера літописця Нестора…… все це на вас чекає за адресою: 


Київська область, Обухівський район, село Копачів (їхати від Києва 45 хв.) 



Отже, музеї, це не лише місце, де зберігаються експонати. Це місце, де зустрічаються сьогодення і минуле. Кожна епоха залишила глибокий слід в історії. Але кожна епоха – це життя наших предків, які були великими майстрами, могутніми воїнами, талановитими архітекторами, інженерами, та державними діячами. Відчуваєш за них гордість, не дивлячись на те, що жили вони багато століть потому. Вони уміло облаштовували свій побут та життя у гармонії з природою, з ретельністю та вправністю. Ми - сучасне покоління, маємо унікальну можливість у будь-який момент завітавши до музеїв, відчути єдність з народом та бути вдячним за духовне та матеріальне надбання!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар