Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 11 липня 2020 р.

Країна Шоколандія

«Джерело вічного щастя і символ неземної насолоди… Предмет загального обожнювання… Такий різний, але незмінно смачний… Чарівний подарунок усьому людству» –
і все це шоколад. Ми звикли, що кожне свято не обходиться без солодощів, десертів. І сьогодні у нас є гарна нагода приділити увагу королю десертів – шоколаду. Чому шоколад? Бо, 11 липня щорічно відзначається Всесвітній день шоколаду.

Шоколад має багатовікова історію. На півострові Юкатан індіанці Майя відкрили дике дерево какао. Обсмажені какао-боби, перець і воду змішували та отримували чудовий, трохи гіркуватий напій. Такий напій мав цілющі властивості: знімав втому, надавав сили, розганяв смуток. В епоху Відродження в Європі чашка гарячого какао була символом розкоші, а у царській Росії аристократи починали сніданок з цього вишуканого напою, що вважалося ознакою гарного смаку. 

Та ми, сучасне покоління ХХІ століття, також відчуваємо на собі цей «дар богів». Багато хто з нас не уявляє свій день без нескінченного різноманітного асортименту шоколаду у всіх його проявах: ласощі, цукерки, гарячий шоколадний напій. Тому, поповнивши свій внутрішній запас ендорфінів – гормону щастя, скуштувавши шматочок чорного шоколаду, відчуваєш, що твій день розпочався правильно та з гарним настроєм! 

Яких тільки солодощів не придумали люди на протязі віків: шоколад, цукерки, помадки, морозиво і т.д. І тому, щоб віддати шану любові цим солодощам, люди відкрили музеї, присвячені їм. Побачити незвичні мистецькі шоколадні експонати від мініатюрних фігурок до витворів розміром з людину, можна в трьох музеях шоколаду в Україні: Львові, Одесі, Тростянці. 


До речі, шоколадні копії знаменитих веж – Біг Бена, Ейфелевої, Пізанської, а також римського Колізею, були представлені у Львові в перший рік роботи музею. Всі експонати – їстівні, але ближче до закінчення терміну придатності, їх виставляють на аукціон. І не дивно, що знайшлися бажаючі поласувати шоколадними шедеврами. Тож, коли ви будете в цих містах, обов’язково навідайтесь до цих музеїв. Експонати в музеї з шоколаду постійно змінюються, але працюють крамнички, де можна придбати шоколад на будь-який смак як гостинець чи до кави. 

Шоколад смакують люди будь-якої вікової категорії, починаючи від дорослих людей закінчуючи дітьми. Шоколад буває: гіркий, молочний, білий, пористий, діабетичний. У шоколад для різноманіття смакових відчуттів додають: каву, коньяк, ванілін, сіль, фрукти, ягоди, родзинки, горіхи, вафлі, печиво,цукати, навіть перець! 

Отже, шоколад поза конкуренцією серед ласощів, своїм смаком він підкорив весь світ. 


І тому, до вашої уваги, декілька практичних рецептів, які можна приготувати вдома власноруч. Ми знаємо, що малеча полюбляє солодощі. Але, треба пам’ятати: 

🍫 дітям можна давати шоколад тільки після 3-х років, коли печінка та підшлункова залоза вже сформовані; 

🍫 білий шоколад дітям не давати, бо в ньому відсутня какао-маса та багато цукру; 

🍫слід пам’ятати, шоколад високо алергенний продукт, тому, якщо у вашої дитини спостерігається харчова алергія, шоколад давати не варто; 

🍫бути обережним з шоколадом, якщо у дитини чутлива нервова система, бо прийом цього продукту, може призвести до безсоння, роздратованості та головного болю. 


Для приготування наших смаколиків нам необхідно: шоколад, кисломолочний сир, кокосова стружка. З сиру зробити кульки, у розтоплений шоколад занурити цю кульку потім у кокос. Замість сиру можна взяти будь-які фрукти: полуницю, банани, фініки, персики, а кокос замінити горішками. 

Але на цьому фантазія шоколатьє не закінчується. З шоколаду робимо прикраси для тортів або просто маленькі шоколадні вироби: квіточки, метелики, тобто все, на що спонукає вас натхнення! 


Смачного! 
Бажаємо вам та вашим близьким завжди мати солодкий настрій 
та невичерпної наснаги й натхнення!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар