Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 3 серпня 2020 р.

Всесвітній день китів і дельфінів

Чи знаєте ви, що 23 липня в світі відзначається Всесвітній день китів і дельфінів?! Здається, яке відношення до них маємо ми? Але, по-перше, ці неймовірні створіння одні з найрозумніших тварин на нашій планеті і завжди захоплювали уяву людей. І, по-друге, вони відіграють важливу роль у збереженні здоров'я екосистеми всесвітнього океану, а відповідно – і людства. 

Свято було засновано в 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія, після 200 років нещадного винищення, ввела заборону на китовий промисел. На межі вимирання сьогодні знаходяться сірі кити, кашалоти, фінвали, білухи, а також прекрасні і дивовижні блакитні кити – «спадкоємці» епохи гігантських динозаврів. Багато видів дельфінів теж знаходяться під загрозою зникнення, так тільки у морях України щороку заплутуються та гинуть кілька тисяч дельфінів через риболовецькі сітки. 

Серед сучасних проблем, з якими стикаються нещасні ссавці – забруднення світового океану, браконьєрське винищення, загибель у риболовецьких сітках, вилов китів і дельфінів для дельфінаріїв, океанаріумів і цирку. 

Що взагалі ми знаємо про них? Сьогодні ми хочемо поділитися кількома цікавими фактами з життя цих знаних, але маловідомих створінь. 


🐳 Яка тварина на планеті найбільша? Звичайно, кит -- вусатий синій кит, довжина якого сягає близько 30 метрів, а вага в середньому складає 120 тонн. 

🐳 Кити вміють співати. Звуки, за допомогою яких вони спілкуються, нагадують своєю мелодійністю людський спів. 

🐳 Прабатьки китів переміщалися по суходолу. 

🐳 Кити практично нічого не бачать.⠀ 

🐳 Існує кит, який здатний посміхатися і мружитися. Це – білуха, вона має пластинчасті губи, а також складки на лобі, що і сприймається з боку як живе емоційне обличчя. 


🐬 Дельфіни здатні розмовляти, застосовуючи як голос, так і тіло – вони володіють мовою жестів і голосовими здібностями. 

🐬 Самці дельфінів, залицяючись до своїх дам, підносять їм подарунки і букети з водоростей. 

🐬 Ці тварини досить доброзичливі як з людьми, так з іншими тваринами. Вони обов'язково врятують людину або свого родича, який потрапив в біду. 

🐬 Дельфіни мають широкий діапазон емоцій, таких як співчуття, дружбу тощо, у тому числі почуття гумору. 

🐬 У кожного дельфіна у зграї є своє унікальне ім'я. Причому кожне дельфіненятко отримує ім'я при народженні. 


Звичайно, це лише маленька часточка інформації щодо дивовижних та прекрасних морських тварин, які протягом століть хвилювали фантазію людей. 

А наша бібліотека, як завжди, запрошує Вас до нашого заочного тематичного майстер-класу. Всі роботи прості у виконанні і потребують лише трішечки уяви. Необхідні матеріали можна побачити на фото. Так, для виготовлення закладки (або іграшки для театру тіней) достатньо вирізати за контуром фігурку дельфіна чи косатки, обклеїти кульками з прим’ятого гофрованого паперу та прікріпити скотчем зі зворотнього боку дерев’яну шпажку. 


Іграшка-забавлянка готується ще простіше: вирізана з кольрового картону риба-кит розділяється на дві половинки, кожна з яких приклеюється на одну з половин звичайної господарської прищіпки. Невеличкого дитячого сувенір-кита можна доручити зробити своїй малечі – підготовлену за малюнком заготовку скласти, зробивши «донце» по пунктирним лініям, намалювати (приклеїти) личко та з’єднати, протягнувши через прорізані отвори складений з паперу фонтанчик (схема намальована поряд). 

І виготовляючи таку закладку чи іграшку, можливо, хоча б у цей день ми задумаємося і розповімо своїм дітям про охорону «братів наших менших»: кити і дельфіни дуже потребують нашого з вами захисту, яких би розмірів вони не були.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар