Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 26 січня 2023 р.

Цікаві факти. Відомі особистості | Володимир Горовиць – феноменальний музикант ХХ століття


В нашій бібліотеці відбулася інформаційна хвилинка з циклу «Українці на мапі світу», на якій присутні дізналися цікаві факти про найвідомішого піаніста ХХ століття – Володимира Горовиця.

Ім’я Володимира Горовиця добре знайоме всім шанувальникам класичної музики, але, на жаль, майже невідоме широкому загалу. А цю людину недарма називають «королем королів піанізму»!

Володимир Горовиць – киянин у третьому поколінні. Народився 1903 року в асимільованій єврейській родині. Хлопчик виявився дуже здібним і успішно закінчив консерваторію в 1920 р., хоча диплом так і не отримав – не мав свідоцтва про закінчення гімназії.


Зовні тендітний, дещо схожий на молодого Шопена, Володимир Горовиць почав виступати 1920 року. Він об’їздив разом зі скрипалем Натаном Мільштайном увесь СРСР, кавказькі столиці – і до 1925 року відіграв приблизно 80 концертів.

Виступи Горовиця мали величезний успіх не лише завдяки відмінній техніці виконання, а й через шалений артистизм, дар запалювати слухачів. Тогочасні критики називали Володимира «новим Лістом», «Лістом номер два», «Лістом XX століття», порівнюючи з видатним композитором і піаністом XIX ст. Ференцем Лістом, одним з найвидатніших представників музичного романтизму.

Талант піаніста було відзначено численними нагородами: з 1962 по 1989 рр. він отримав 24 нагороди «Греммі», а наприкінці життя найвищу американську нагороду – Медаль Свободи.

До останніх днів Горовиць продовжував записуватися в студії, остання його платівка вийшла напередодні смерті. 1987 р. у нью-йоркській квартирі було знято фільм «Останній романтик» про долю видатного піаніста.

Помер Володимир Самійлович 5 листопада 1989 р. у Нью-Йорку, його поховано у Мілані, у фамільному склепі родини Тосканіні.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар