Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Закони грошей

Друге заняття факультету фінансової грамотності розпочалось із мультимедійної презентації, яка була присвячена законам грошей. 

Багато людей їх ігнорують, вважаючи абсолютними дурницями - і марно. Адже гроші вимагають до себе поваги, а закони грошей - тим більше.
  • 1-й закон – Заплати собі
  • 2-й закон – Віддай борги
  • 3-й закон – Гроші повинні працювати
  • 4-й закон – Інвестуй за порадою консультанта
  • 5-й закон – Не слухай махінаторів, що обіцяють надприбутки.
Продовжили урок грою «Обери позицію», а на закінчення заходу завідуюча бібліотеки ознайомила учасників з інформацією про відомого бізнесмена і мецената Карнегі та його висловленнями.

Ендрю Карнегі першу половину свого життя з невтомним завзяттям заробляв свої багатомільйонні статки, а другу - з не меншим азартом витрачав їх на розвиток освіти, науки і культури.

Він вважав, що той, хто зумів сколотити величезний статок, просто зобов'язаний використовувати його на благо людства. 

«Той, хто вмирає багатим, вмирає зганьбленим». Чітко дотримуючись цього принципу, він пожертвував на богоугодні справи 288 млн долларів в Америці і 62 млн в Англії. В перерахунку на сучасні гроші це близько 4,5 млрд.

Головним полем діяльності великого філантропа стали публічні бібліотеки - магнат пам'ятав, як сам колись здобував освіту. Першу безкоштовну бібліотеку він заснував у своєму рідному місті в Шотландії, а всього по світу його корпорація побудувала величезну кількість бібліотек. Карнегі жертвував великі суми різним університетам та коледжам, і взагалі на розвиток науки.

За життя Карнегі на 43 млн виділених їм тодішніх доларів було зведено близько трьох тисяч (!) бібліотек в Америці і Європі; 125 - в Канаді, решта - в Австралії, Новій Зеландії, Сербії, Карибах, Маврикії і Фіджі.

Через сто років в побудованих на гроші Карнегі бібліотеках Білл Гейтс поставив комп'ютери, прийнявши естафету благодійності у першопрохідника.

За традицією, учасники заходу отримали домашнє завдання. Наступний захід має відбутися 4 листопада, в День ощадності.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар