Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 6 березня 2019 р.

Маккерончіні, фарфаллетте – ювелірне творіння дітей

Золотарство, або ювелірна справа – одне з найстаріших мистецьких ремесел. На території України ювелірне виробництво відоме з давніх часів, про що свідчать археологічні розкопки, що виявили різноманітність цього виробництва в різних осередках нашої місцевості. 

І це доводить, що наші предки дбали не тільки про фізичні потреби, а й знаходили в ювелірному мистецтві втілення властивого людині прагнення до краси. Не секрет, що вироби із золота, срібла та дорогоцінних каменів носять як леді, так і їх «лицарі». Та ось таких поціновувачів краси ми знайшли у дитячому садочку №388.

Як відомо, ювелірні вироби споконвіку виробляли чоловіки, а прикрашали себе, як цариці, так і звичайні жінки. І тому ми вирішили з нашими маленькими «ювелірами», підготувати своїм дорогим бабусям, матусям, сестричкам та просто подружкам гарні прикраси напередодні свята весни та жіночності. 

Але з чого нам зробити ці аксесуари? Діаманти та золото поки що не під силу в обробці нашим майстрам, тому наші прикраси ми виготовляли з доступного та недорогого матеріалу, з якого можна зробити безліч унікальних речей – макарон. 

Однак мало хто знає, що у цього буденного для нас продукту досить цікава і незвична історія походження. Макарони винайшли настільки давно, що встановити точний час і місце зараз неможливо. Їх появу пов'язують з Далеким Сходом. З'явились вони не пізніше 5 століття до н. е. та виготовлялися з рисового борошна. 

Але початок тріумфу і поширення макаронних виробів в Європі, а згодом і в Америці, було покладено в Італії. Споживання макаронів в цій країні стає настільки масовим, що італійців навіть стали називати «макаронниками». Італійські виробники створили 250 видів макаронних форм: Маккерончіні, Фарфаллетте, Конкілье, Джемеллі, Кампанелла, Тортеллінні, Анеллі, а кількість страв з них сягнула 5000 тисяч. 

Маючи різні фігурні форми макаронів, а це: метелики, пір’я, ріжки, черепашки, ми мали змогу пофантазувати та зробити свої оригінальні декоративні шедеври. Але перед цим ми макарони підготували для роботи: пофарбували у різні кольори завдяки клею ПВА, харчовим барвникам, золотому перламутру та декору для нігтів. А для намиста та прикрас для волосся ми використали шпильки, мотузочку та декоративні резиночки. 

Робота була кропітка, яка потребувала зосередженості та майстерності від маленьких майстрів. Оригінальний дизайн, десятки «каменів-макаронів», креативні комбінації – і ось шедеври вже готові! Ці «ювелірні» прикраси, котрі дітки зробили для своїх рідних матусь з любов’ю – стануть гідною частиною їхньої краси!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар