Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 19 березня 2024 р.

Історичний екскурс «Марія і Настя Грінченки – культурно-громадські діячки України»


Відвідавши історичний екскурс, на цьому тижні слухачі дізналися від постійного ведучого Володимира Панченко про культурно-громадських діячок України, дружину та дочку Бориса Грінченка – Марію та Настю Грінченко. 

Марія Миколаївна Грінченко-Загірня — українська письменниця, поетеса, вчителька, перекладачка, редакторка та просвітителька. Список досягнень Марії Миколаївни можна продовжувати безкінечно. Знана під псевдонімом Марія Загірня. Народилася 1 червня 1863 року в російській сім’ї Гладиліних. Незважаючи на походження, відстоювала ідею українського національного відродження.

За освітою була вчителькою — працювала в сільській школі. Після одруження розпочала просвітницьку діяльність. Марію Миколаївну часто згадують у роботах про життя та творчість її чоловіка Бориса Дмитровича Грінченка. Вона – ідеальна дружина, помічниця та ідеологічний союзник у житті Бориса Грінченка.

У подружжя була одна дитина — донька Настя. Вона цікавилась українським національним рухом, перекладала, пробувала писати, захоплювалась музикою. Після закінчення гімназії у Києві, Настя Грінченко вирушила до Львова, де записалася на філософський факультет і слухала лекції професорів Грушевського, Колесси, Студинського. Значне враження справила на неї зустріч з Іваном Франком. Крім того, вона познайомилася з членами РУП, що її повністю захопило. Приїжджаючи додому, до Києва, не зважаючи на перевірки, Анастасія привозила підпільну літературу. Таким чином вона стала активною учасницею соціал-демократичного робітничого руху.

Архівні документи засвідчують пряму причетність Анастасії Грінченко до збройних виступів протягом революції 1905-1907 років, в яких вона брала участь зі своїм нареченим. Після того як її було ув'язнено, на початку 1906 року у Анастасії розвинувся туберкульоз. Борис та Марія докладали великих зусиль, аби звільнити доньку за станом здоров'я. Туберкульоз розвивався швидко і 1 жовтня 1908 року Анастасія Грінченко померла. Невдовзі помер немовлям і її єдиний син. Ці смерті дуже підірвали здоров'я Бориса Грінченка, він помер за півтори роки після доньки.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар