Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 25 вересня 2019 р.

Лелека, бузьок, журавель

Осінь: лазурне небо притягує погляд своєю безхмарністю та чистотою, дерева змінюють свій «одяг» і золоті листочки, немов монетки, з’являються на гілочках. У лісах та парках панує особлива атмосфера: природа змінюється! Під ногами шарудить різнокольорове листя, яке вкрило землю барвистим килимом. Здається, вся природа затихає та насолоджується періодом золотої осені. Тому, ми разом з вихованцями ДНЗ№346 також спробували роздивитися всю красу осені.

Птахи – невід’ємна частина природи, неможливо уявити весну без дзвінкої пісні жайворонка, без кування зозулі. Птахи – непосиди: скачуть з гілки на гілку, піднімаються вище хмар, перелітають через пустелі та моря. Та з настанням холодів життя птахів змінюється.

Роздивляючись ілюстрації із зображенням перелітних птахів, діти дізнавались багато чого цікавого, а саме: хто першим з птахів відлітає у теплі краї? Де знаходяться ці теплі краї? Хто останнім відлітає у вирій? Розмова виявилась напрочуд жвавою! Одними з останніх птахів відлітають лелеки та журавлі. А чому птахи повинні відлітати? Річ у тім, що їжа птахів – це переважно тваринна їжа: комахи, змії, ящірки. Залюбки їдять хлібні зерна, різноманітні трави, ягоди. Тому, з настанням холодів, добувати їжу в холодних умовах стає неможливим. І перелітні птахи збираються у вирій. 

З дітками згадали легенди про журавлів, віршики, розгадували загадки. Та на жаль, окрім яскравих оповідань та казок, ці прекрасні птахи знаходяться на межі вимирання. Тому, щорічно у другу неділю вересня світ згадує про цих птахів. Всесвітній день журавля святкують у той час, коли ці птахи готуються до вирію. І це гарний привід звернути увагу дітей на охорону та збереження навколишнього світу, зокрема цих чудових птахів.

З давніх часів, дітвора, побачивши у небі журавлиний клин, бігла за ним з вигуками, маючи надію, хоча б на деякий час затримати літо. Ми спитали у діток, чи мають вони теж бажання не відпускати літо? Відповідь була позитивною. Та як ми можемо це зробити? Способи можуть бути різні: намалювати журавлика, зробити аплікацію, зліпити, а ще ми можемо зробити його з паперу. Що ми і зробили. Для цього використали: ножиці, маркер, шаблон журавлів, нитки. З ножицями не всі впорались, тому нашим «журавликам» знадобилась допомога. Чорним маркером пофарбували у пташки крила та хвіст. І ось, нарешті, журавлик готовий, але він не може літати. Тому, до крил ми прив’язали ниточки й всі дружно полетіли у височінь! 


Сподіваємось, наша зустріч допоможе дітям дбайливо ставитися до природи, до звірів та птахів. А головне пам’ятати: «Найдорожче для пташки – це свобода». Бережімо їх!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар