Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 17 вересня 2019 р.

Хочу успіху і боюсь успіху...

Як же так – боятися успіху? Як можна боятися того, до чого прагнеш, про що мрієш? До невдач важко звикнути і це логічно. Але дивно, що є багато людей, які уникають успіху та тріумфу. І тому ця тема була актуальною для старшокласників. «Що таке успіх?» - з такого питання почалось обговорення з учнями. Висловлювали свої думки, своє відношення до успіху. Потім спробували зрозуміти, у чому ж все-таки причина успіху та разом з тим знайти вихід, як його досягти.

Багато людей мріють бути успішними, та як їм здається, роблять все, щоб цього досягти. Однак, не всі досягають своєї мети. І не важливо, який зміст вкладають вони у поняття успіх: кар’єра, визнання, гроші, популярність. Процент людей, які стали успішними дуже малий. А причина цьому – страх. Наприклад, у школярів, які гарно знають предмет та на відмінно вчаться, на екзаменах завалюють іспити. Або, спортсмени, які допускають не розумні помилки у фіналі. 

У чому причина провалів? Чому страх перемагає? Страх успіху можна умовно розділити на два страхи: страх змін у житті та страх неспроможності (низька самооцінка).


Страх змін у житті

Будь-яке досягнення змінює звичайний спосіб життя та відношення людей, тому багато людей не готові бути самотніми без сім’ї, друзів у разі, якщо їхній соціальний статус та життя зміниться. Хтось боїться засудження родичів, якщо його поняття любові, успіху та щастя не збігаються з їхньою уявою. 

Друга категорія людей підсвідомо мають страхи, якщо на разі вони стануть успішними – отримають заздрість від оточуючих або стануть жертвою злочину. Третя категорія, побоюється, що друзі почнуть просити гроші у борг і не повернуть, та на цьому дружба їх закінчиться. Четверті, не впевнені у своїх силах. Їх турбує, що великі гроші зроблять з них людей, які втратили совість. П’яті, чиї предки постраждали від репресій, з дитинства були виховані не показувати свої статки. І тепер, це внутрішнє занепокоєння, заважає їм піднятися вище звичної межі.

Крім цього, постійне підтримання успіху, потребує зусиль і може трапитися, що не залишиться часу на зустрічі та відпочинок. Та, несвідомо побоюючись таких проблем, людина сама собі перешкоджає шлях до благополуччя.


Страх неспроможності (низька самооцінка)

Ця проблема має прояв у глибокому переконанні: «Я насправді з себе нічого не уявляю» та у зневірі у свої власні сили, ця людина живе у постійній тривозі, хоча має всі можливості для досягнення успіху. Та хоча оточуючі цінують її, сама ця людина все більше та більше має розчарування в собі. Вона має відчуття власної неспроможності, відсутнє почуття власної гідності. Та як наслідок, постійна тривога зробити помилку. Виникає питання: «Звідки береться таке ставлення до самого себе?». 

З дитинства, коли батьки дуже багато вимагають від дитини та скупі на похвалу. Батьки, які самі не змогли реалізувати свої мрії, починають чекати від дитини перемог та нагород, безжалісно критикуючи та принижуючи дитину за кожний не правильний крок та як належне приймають його успіхи. Дитина, у свою чергу, не почуває себе у такій сім’ї щасливою. Низька самооцінка також буває у людей, які виросли у бідних або проблемних сім’ях, коли їх завжди порівнювали з успішними дітьми.

Розібравши фактори та причини невдач, школярі отримали декілька завдань від психолога, які допомогли побачити себе з погляду оточуючих та зазирнути у свої почуття та сутність. Потім всі присутні мали змогу висловити свої враження та роздуми. Висновок має позитивний характер: молодь дуже розумна та цілеспрямована.






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар