Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 8 квітня 2024 р.

Історико-правовий екскурс «Пилип Орлик – автор першої у світі Конституції»


5 квітня виповнилося 314 років від дня укладення першої української Конституції. Її ще називають «Конституція гетьмана Пилипа Орлика». 
З нагоди цієї події в бібліотеці відбувся історико-правовий екскурс «Пилип Орлик – автор першої у світі Конституції». 

Захід провела директор Музею історичного центру міста Києва Клименко Наталія Михайлівна, яка познайомила присутніх з історією створення «Конституції Пилипа Орлика», а також з її розділами та фрагментами тексту.

«Конституція гетьмана Пилипа Орлика» - це видатна історична пам'ятка української та європейської думки XVIII ст., яка заклала підґрунтя українського конституціоналізму. Її назва – «Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького».

Цей договір був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького. Документ визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від Московського царства та Речі Посполитої.

Документ вважається пам’яткою української політико-філософської та правової думки, першою сучасною конституцією та основою багатьох світових конституцій, історики вважають його першою Конституцією України.

Захід пройшов за участю заступника голови Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Островської Ганни Вікторівни, заступника начальника Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Брієдіс Алли Павлівни, спеціалістів ШРДА та працівників ЦБС Шевченківського району м. Києва.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар