Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 2 лютого 2018 р.

Де стоїть тепер наш Київ, там була колись гора

З початку нового 2018 року, бібліотека ім. М. Костомарова спільно з ліцеєм-інтернатом «Кадетський корпус №23», розпочинає новий проект: «Краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста», який проводитиметься щомісячно.

Нашою пілотною темою стала історія виникнення нашого рідного міста. Звісно, всім відома легенда про трьох братів і сестру, що стали засновниками Києва. Але це лише одна із версій. А ми розглянули припущення деяких істориків про заснування на цьому місці фортеці Самватас хозарами; і згадку у візантійських документах про «фортецю Кіоава». І плавно перейшли до теми, яким було у географічному плані місце, на якому виникла столиця середньовічної держави. Так ми заговорили про малі річки Києва. Сьогодні мало кому відомо, що під столицею тече понад 20 невеликих і малих річок, багато з яких свого часу були наземними артеріями і століттями повноцінно функціонували в межах Києва. Серед них:

· Почайна («Руський Йордан»), у якій князь Володимир хрестив киян у 988 році;

· Найбільш відома Либідь, що колись слугувала південним рубежем Києва;

· Дарниця, на берегах якої археологами знайдені сліди поселень І тисячоліття до н.е.

А ще Глибочиця, Горенка, Горіхуватка, Нивка, Скоморох, Совка, Хрещатик та інші. На жаль більшість із них нині течуть під землею у колекторах, а деякі взагалі зникли. 

Активні, допитливі діти ні на хвилину не давали розслабитися нашим ведучим – бібліотекарям. Після перегляду пізнавального мультфільму «Виникнення Київської Русі» нас здивували
багатьма своїми запитаннями. 

Вікторина на перевірку набутих знань та весела гра – чия команда найскоріше збере картину-пазл з зображенням відомої пам’ятки Києва завершили нашу зустріч. 

Підсумком стали подарунки кожній команді (карта «КИЇВ туристичний» з позначками визначних місць столиці) та обіцянка нової зустрічі.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар