Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 18 червня 2018 р.

Дитяча планета дослідів

Літні канікули у самому розпалі! Екскурсії, подорожі, нові знайомства, нові враження! Словом, приємна і безтурботна пора! Але наші відпочивальники зі шкільного табору поєднують відпочинок з можливістю дізнатися та навчитися чомусь новому. 

Малеча як завжди непосидюча. Їм цікаво з чимось експериментувати, щось досліджувати. Тому ми вирішили з ними поринути у дивовижний світ науки!

Хімія, фізика, математика та інформатика – це точні науки, які діти молодших класів поки ще не вивчають. Але це не заважає їм вже зараз, за допомогою цих наук, дізнаватися як влаштовано все навкруги, більше розуміти ті процеси, з якими вони кожного дня мають справу. 

Людина, сама того не підозрюючи, здійснює щосекунди безліч хімічних реакцій. Наприклад, дихання людини – це складний процес у якому бере участь ціла система органів. Головна їх функція – підтримка в організмі правильного співвідношення кисню та вуглекислого газу, при цьому кисень надходить до тканини ззовні, а диоксид вуглецю виводиться із організму. Тому можна сказати, що ми самі – це хімічна лабораторія.

Всі ми знаємо вислів: "Без води і не туди і не сюди". Наш наступний дослід це підтвердив. У дві пляшечки в рівних кількостях ми поклали соду та лимонну кислоту. Потім в одну із цих пляшечок додали води. І що діти побачили? 

Там, де додали воду – пішла реакція, став виділятися вуглекислий газ, а друга пляшечка – залишилася без змін. Висновок: без води неможливі реакції та процеси у живих організмах, а також вода прискорює багато хімічних реакцій.

Потім нам знадобилась картопля, яблуко та йод. Завдяки цим продуктам ми дізналися, у яких овочах та фруктах міститься крохмаль. Додавши по краплі йоду на продукти ми побачили реакцію йоду. Висновок: якщо у продуктах є крохмаль – йод змінить коричневий колір на темно-синій.

Далі була "Чарівна лампа": вода, олія, сіль. Маючи різну масу тіла ці речовини по різному реагують на воду. Тому вийшов ефект лави, яка на стадії виверження.

А найдивовижнішим для дітей був експеримент "Вулкани на тропічному острові". Ефект експериментів був вражаючим і водночас простим у виконанні. 

Ми маємо надію, що експерименти, які діти провели сьогодні з нами в шкільному таборі, надихнуть їх на подальшу експериментальну діяльність і юні науковці вдома разом з батьками неодноразово будуть експериментувати, досліджувати та відкривати таємниці науки!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар