Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 18 травня 2017 р.

Мода – мистецтво, що творить стиль епохи


Так вже співпало, що захід присвячений моді, ми проводимо для старшокласників СШ№ 95 саме в День Вишиванки.

Вишуканий символ України. Святкова й повсякденна, для дітей і для дорослих, для молодих хлопців і літніх людей, кожна зі своїм візерунком, з білої, синьої й навіть чорної тканини – національне українське вбрання просто неможливо уявити без вишиванки.

Як же створюється мода і що лежить в основі її створення?

Мода – це... оновлення, принцип, якого споконвіку дотримується природа. Дерево скидає старе листя, людина – обридлий одяг. Коли речі стають занадто звичними, люди від них втомлюються. Мода рятує від стомливої однаковості. Люди хочуть подобатися один одному. «Бути красиво вдягненими, добре виглядати – природна потреба», – писав відомий французький художник-модельєр П. Карден.


Бути на гребені моди, носити тільки ексклюзивні речі і бути стильною – такі цілі ставить перед собою сьогодні сучасна красуня. 

Щоб вибрати індивідуальний образ – не варто скуповувати все, що є в бутиках, у всьому повинна бути міра. Але тут виникає питання: як стати модною і стильною та що для цього потрібно зробити?

Часто чуємо, що стиль не піддається визначенню, він як почуття гумору чи ритму - або є, або його немає; що стиль - це щось невловиме, загадкове. Стиль – це гармонійне поєднання аксесуарів, одягу, взуття з певним способом життя і людиною, яка його веде.

Стиль можна визначити і можна навчитися його дотримуватися. Полягає він не в конкретних порадах (одягатися в чорне, або носити капелюхи), а в декількох простих істинах, які кожна жінка та чоловік можуть відкрити для себе. Перш за все, стиль починається з глибокого розуміння свого я. Стильні люди одягаються так, щоб підкреслити свої переваги. І, як правило, характер людини диктує що вдягнути, а не абстрактно існуюча мода.

Молодіжний стиль найдемократичніший. Молодь завжди прагнула бути в авангарді моди. У ногу з модою крокували юнаки та дівчата і в 40-і роки XX століття, і в 50-і (розквіт паризького шику); 60-ті роки ознаменувалися стилем англійської ексцентрики, в 70-і – молодь захопилася плином хіпі, в 80-х роках панували суцільні італійські тенденції.

У пошуках своєї власної родзинки сучасна молодь все-таки знайшла свій «класичний» стиль. Його зараз прийнято називати техно-стиль. Молодь комбінує залежані в запорошених скринях речі з новомодними, отримуючи таким чином оригінальний «прикид «фрік» у перекладі з англійської – потвора. Насправді, одяг фріків зовсім не потворний – він зручний і акуратний, з ледь присутньою дивиною. Ці стилі у свій час мали назву антистилі, тобто, неформальні. 

Фольклорний стиль нерідко називають душевним. У 50-і рр. виник інтерес до народного костюму різних країн, і мода стала активно використовувати мотиви, ідеї, образи, прийоми крою та оздоблення народного одягу. Наприклад, українські блузи з вишивками – це традиції, що створювалися віками. Нині бренди, які створюють одяг в етностилі, ростуть мов на дріжджах. Це великий плюс, що мода на своє набирає обертів. Є дизайнери, які прагнуть адаптувати стародавній одяг до сучасних умов, показати його різноманіття та багатство.
Свої колекції модного одягу продемонстрували представники Центру професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну.

ХХІ століття – ера змішаних стилів, між ними зникають кордони й виникають нові творіння. Знайти та обрати свій стиль – справа нелегка і суто індивідуальна. Головне, щоб знайдений образ був оригінальним. Потрібно придивитися до себе. Не поспішати. Краще трішки відстати від моди, ніж забігати вперед, не знаючи законів і правил. Потрібно намагатися, щоб фантазії не призвели до крикливості в одязі і непотрібної екстравагантності, адже, як говорила Коко Шанель:  «Мода проходить, а стиль залишається». І чим вдаліше буде підібраний стиль, тим вишуканіше буде виглядати прекрасна володарка наряду.

Учасники заходу мали змогу познайомитись з виставкою «Мода – проходить, стиль – ніколи», бібліографічним покажчиком за темою та переглянути відеоролик.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар