Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 30 березня 2020 р.

Поради психолога бібліотеки | Як страх провокує хвороби

Чи знаєте Ви, що страхи, тривожність, панічні настрої напряму пов’язані з хворобами, які призводять до проблем з дихальною системою?

Пропонуємо розглянути цей дивний взаємозв’язок. Представлена інформація дасть Вам розуміння того, як вберегти себе від зараження вірусами будь-якої природи.

Якщо ми з розумінням поставимося до свого організму, він нас обов’язково підтримає.

З усіх сторін нас сьогодні атакує деструктивна інформація: кругом вірус-ворог, все погано. Ми це чуємо, бачимо, обговорюємо. Звісно, негативні інформаційні вливання призводять до негативних думок, настроїв, що, в свою чергу, погіршує самопочуття і знижує опір організму.

Найгірше, що влада могла зробити для людей в даній ситуації – залякувати нас. А варто було б просто пояснити фізіологічні механізми.


Що ж відбувається з нами, коли ми боїмося?


Отримуючи інформацію про те, що кругом агресивний ворог, наш мозок дає команду: приготуватися до атаки й захисту!

Мозок знає, що ворог в повітрі. Отже, з кожним вдихом ми можемо його впустити всередину себе. Ми здійснюємо щохвилини 16-30 вдихів. Напруга ще та! І кожен вдих є ризикованим.

Коли ми відчуваємо страх, в кров виділяються гормональні сполуки, які блокують больові відчуття, адже потрібно рятуватися. Мозок знає, що повітря шкідливе, що я намагаюся несвідомо менше його вдихати і дає команду: «Розширити бронх!».

Бронхи з середини вистелені слизовою оболонкою. Під час розширення на ній виникають мікроерозії, Це механізм, який забезпечує наше виживання.

Проходить якийсь час, нічого поганого не відбувається і організм повідомляє: «Ворога нема».

А вже коли ми заспокоюємося, мозок дає сигнал бронхам: «Звузити бронх!» Як? Потрібно відновити епітелій слизової бронха.

Як це відбувається? В місце, де виникла ерозія, закачується інфільтрат і виникає набряк на слизовій бронха. Там починається запальний процес, який завжди супроводжується підвищенням температури тіла, щоб обмежити патологічну дію вірусу. До враженої ділянки організм спрямовує свою вірну армію: фактори захисту – лейкоцити, мікрофаги, будівельний матеріал для відновлення епітелію.

В цей час у людини виникає страх: «Ворог проникнув в середину. Він у мені!» І мозок дає команду гормональній системі викинути в кров величезну кількість гормонів – адреналіну, норадреналіну. А це, в свою чергу, блокує роботу нирок.

У людини зменшується кількість добової сечі. Рідина в організмі затримується, набряк збільшується і починає закривати просвіт бронха. Виникає задуха.

Якщо нема страху у людини, все переноситься легко: два-три дні полежали й одужали.




Автор: Олена Черниш, психолог бібліотеки ім. М. Костомарова



Довідково:

Черниш Олена Степанівна


Психолог в галузі розвитку емоційного інтелекту, корекції невротичних розладів, наслідків психологічної травми та проблем розвитку особистості. Керівник громадської організації «Центр сучасної психології «Міррада». Автор програми «Розвиток творчої обдарованості учнів сучасної школи шляхом формування навичок емоційно-вольової саморегуляції» (гриф МОН України, 2018 рік). 28 років досвіду роботи в закладах освіти.

В різний час працювала: дошкільні установи: вихователь, методист, завідуюча приватних дошкільних установ; школа: психолог, соціальний педагог, тренер з розвитку емоційного інтелекту та обдарованості учнів; ВУЗ: викладач спецкурсів. Наукова діяльність: заступник директора Наукового центру екрального аналізу, керівник департаменту наукових досліджень в галузі педагогіки і психології при «Міжнародній асоціації науково-практичної психології та екрального аналізу «Серце під сонцем».

Громадська діяльність. Член спілки підприємців та промисловців малих, середніх та приватизованих підприємств, член Ради підприємців при Торгово-Промисловій палаті; член робочої групи при МОН України.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар