Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 26 березня 2020 р.

Віртуальна екскурсія Лувром: що можна побачити в найвідомішому європейському музеї

Лувр – один з найбільших і найпопулярніших музеїв у світі, який знаходиться в Парижі. Але ви можете відвідати його віртуально, прямо зараз.

Подорожувати Лувром потрібно вдумливо, бажано з великим запасом часу (добре, що під час карантину часу вдосталь), щоб, не поспішаючи відвідати скарби Стародавнього Єгипту, побачити руїни старовинного палацу, насолодитися мистецтвом Відродження і краєм ока побачити Мону Лізу, яка, без сумніву, варта того.

                Вирушаймо!

(За допомогою курсора мишки можна більш детально оглядати архітектуру та експонати)



Перша людина, яка назвала себе королем Франції (Філіп II Август з роду Капетингів), вирішив збудувати на правому березі Сени замок-фортецю, щоб оборонятися від набігів лютих вікінгів. З тих пір споруда служила французам оборонною спорудою, арсеналом, Королівським палацом, госпіталем, в'язницею і нарешті найвідомішим музеєм світу.




Весь цей час спорудження змінювало свій вигляд – добудовувалося, перебудовувалося, руйнувалися одні споруди, будувалися інші, щось зникло безповоротно, залишки дечого можна побачити під землею, в підвалах Лувру. Не дарма вважають, що одне з можливих походжень слова «Лувр», йде від L'oeuvre (будівельний майданчик, робота).


«Мона Ліза» вважається найвідомішою картиною Леонардо.



Не припиняє Лувр змінюватися і в наш час, остання прибудова до нього (поки остання) з'явилася в 1989 році – скляна піраміда, побудована за рішенням Франсуа Міттерана. В цей же час Лувр повністю очистив свої приміщення від представників влади (Міністерство фінансів було виселено з північного крила), закінчивши, таким чином, справи Великої французької революції – адже рішення про створення музею в будівлі королівської резиденції було прийнято саме коммунарами декретом міністра внутрішніх справ від 1 жовтня 1792 року. І саме комунари були першими відвідувачами музею. ,Ввідбулося це 10 серпня 1793 року.


Крило Денон, вхід на другий поверх 



Лувр, як і Париж, має «адміністративний поділ». Вся колекція розбита на 8 департаментів:

  • Стародавній Схід
  • Стародавній Єгипет
  • Стародавні Греція, Етрурія, Рим
  • Мистецтво ісламу
  • Скульптура
  • Предмети мистецтва
  • Образотворче мистецтво
  • Графічне мистецтво

Крило Денон




В даний час колекція Лувру налічує близько 450 000 експонатів, з яких на огляд виставлено менше десятої частини (близько 35 000).





Італійський Ренесанс – це те, чим Лувр може по праву пишатися. Відмінно представлено французький живопис XVIII – початку XIX століття: Антуан Ватто, Ежен Делакруа, Жан Оноре Фрагонар, Теодор Шассеріо, Теодор Жеріко, Гюстав Моро, Жан Огюст Домінік Енгр, Жак-Луї Давид.




Третіми за кількістю представлених у Луврі полотен, мабуть, можна назвати голландців: там і Франс Халс (хоч і небагато), трохи і Брейгеля (і старшого, і молодшого), Ян ван Ейк, Рембрандт і найбільше – Рубенса. І це далеко не повний список робіт художників, які перебувають в Луврі.


Нічний Палац Лувр



До нових подорожей!



За матеріалами: news.tut.by/culturemylouvre.su



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

3 коментарі: